ID članka : 00173027 / Poslednja izmena : 30.03.2021.Odštampaj

Kako da prenesete DV ili Digital8 video zapise na vaš Mac računar

  Možete da koristite softver iMovie kompanije Apple da prenesete video snimke sa Handycam uređaja sa trakom na svoj Mac računar radi uređivanja, skladištenja ili deljenja.
  Ako koristite Windows, pročitajte naš vodič za prenošenje video snimaka sa kamkordera na PC.

  iMovie može da uvozi sa sledećih uređaja

  • DV
  • DVCAM
  • DVCPRO
  • HDV


  Za većinu Handycam kamkordera sa trakom, video snimke možete da prenesete na Mac preko programa iMovie. Posetite Apple veb-sajt da proverite da li je vaša kamera kompatibilna sa programom iMovie.

  Pre nego što započnete sa prenosom, u programu iMovie možete gledati trake da biste odlučili koje isečke želite da uvezete.

  1. Povežite Handycam na računar koristeći kabl od kamere. Možda ćete morati da prilagodite podešavanja na kameri. Ako vaš računar nema FireWire port, umesto toga možete ga povezati na Thunderbolt port. Da biste to uradili, trebaće vam adapter sa priključka Apple Thunderbolt na FireWire ili Apple Thunderbolt displej
  2. Uključite Handycam i podesite ga na VCR ili VTR
  3. Na računaru kliknite na Import (Uvezi) u traci s alatkama.

   Import button on toolbar
  4. U bočnoj traci Cameras (kamere) na ekranu računara izaberite svoj Handycam
  5. Videćete sliku sa trenutnog mesta na traci
  6. Sada možete da pregledate video na ekranu. Postavite kursor miša preko pregleda na vrhu prozora „Import“ (uvoz). Koristite kontrole na ekranu da biste reprodukovali, pauzirali ili premotavali sadržaj. (Za reprodukciju možete da koristite i razmaknicu.)

   Image
  7. Sada ste spremni za uvoz. Možete da napravite novi događaj u koji ćete ubacivati isečke ili ih možete dodavati u postojeći događaj. Odaberite ili napravite događaj koristeći iskačući okvir Import to (uvezi u)

   Choosing event to import
  8. Pronađite mesto na traci odakle želite da započnete prenošenje, pa kliknite na Import (uvezi)
  9. iMovie će sad prenositi video snimak dok ga ne zaustavite klikom na Stop Import (zaustavi uvoz) ili Close (zatvori). Ako ne uradite ništa, uvoz će se nastaviti dok se traka ne zaustavi ili dok se jedinica čvrstog diska ne napuni. Video snimak će se prenositi normalnom brzinom reprodukcije
  10. Možete uređivati koje delove trake uvozite tako što ćete zaustavljati i pokretati radnju „Import“ (uvoz). Dok je uvoz zaustavljen, možete da koristite kontrole za reprodukciju da brzo premotate sadržaj unapred ili unazad do delova video snimka koje želite da sačuvat