Objektivi

Scena u kojoj je muškarac u ledenoj pećini Scena u kojoj je muškarac u ledenoj pećini

Objektivi sutrašnjice - odmah, Sony

Standardi za objektive se menjaju

Napreci u performansama fotoaparata i rastući kreativni ideali zahtevaju novi pristup tehnologiji objektiva. 

Objektivi moraju da se razvijaju kako bi ostali ispred trendova.

Uz jasnu viziju o tome kako treba da izgledaju fotoaparati budućnosti, Sony je redefinisao objektiv.

Visoka rezolucija i prijatan bokeh konačno zajedno, zahvaljujući lideru u inovacijama snimanja.

Logotip G Master
Slika proizvoda cele palete G Master objektiva

 

Sony podržava kreatore i pažljivo osluškuje njihove potrebe kako bi im pružio nova iskustva snimanja. Rešavamo brojne izazove sa najnovijom tehnologijom kako bismo pružili vrhunska rešenja u ovom prvorazrednom asortimanu objektiva. Postoji čitav jedan svet koji se može zabeležiti objektivima serije G Master.

Filmski uzorak

Četiri primera slike snimljena G Master objektivima

Uzorci slika

Rešavanje tehničkih izazova koje dovodi do kreativnog izražaja

G Master pruža fenomenalnu rezoluciju uz prelepo stapajući bokeh. Kontrola fokusa je ultrabrza i ujedno precizna, uz lako nošenje i snimanje bez stresa zahvaljujući kompaktnosti, laganoj težini, visokoj pouzdanosti i intuitivnom rukovanju.

Primer slike koja prikazuje izbliza snimljenu lisicu, čije oko je fokusu, a prednji plan i pozadina su defokusirani Primer slike koja prikazuje izbliza snimljenu lisicu, čije oko je fokusu, a prednji plan i pozadina su defokusirani

Fenomenalna rezolucija sa prelepim bokeh efektom

Fenomenalna rezolucija baš tamo gde želite

Maksimalno iskorišćavanje sve većeg broja piksela najnovijih kućišta fotoaparata punog formata zahteva konstantno poboljšanje rezolucije objektiva. Serija G Master pruža zahtevnu kombinaciju visoke rezolucije i mekog bokeh efekta.

Serija G Master je opremljena najsavremenijim XA (ekstremno asferičnim) elementima objektiva koji koriguju razne geometrijske i hromatske aberacije. Sony nastavlja da poboljšava našu preciznu proizvodnju i simulaciju kako bi obezbedio još lepše slike i funkcionalnije dizajne objektiva.
Slika proizvoda XA (ekstremno asferičnog) elementa objektiva

Površina XA objektiva je izrađena izvrsnom preciznošću od 0,01 mikrona kako bi se postigla fenomenalna rezolucija od sredine do oboda, kao i prelep meki bokeh koji nadmašuje konvencionalni i G Lens objektiv.

[1] Površina konvencionalnog objektiva

[2] Površina XA objektiva

Ilustracija hrapave površine konvencionalnog objektiva i G Master objektiva

Visoka rezolucija

Od uvođenja marke G Master, tehnologija proizvodnje XA objektiva je napredovala toliko da su razvijeni objektivi izuzetno širokog ugla i velikog prečnika sa otvorom blende malog F broja.

[1] Ekstremno asferični objektiv (XA objektiv)

Ilustracija XA (ekstremno asferičnih) elemenata u objektivima FE 24-70mm F2.8 GM i FE 12-24mm F2.8 GM

Osim objektiva velikog prečnika, od XA elemenata su nastali i kompleksniji oblici kao što je FE 16-35mm F2.8 GM II. To je omogućilo dalje poboljšanje kvaliteta slike uz zadržavanje kompaktne veličine.

(1) Konfiguracija objektiva  [1] Ekstremno asferični objektiv (XA objektiv)

(2) MTF grafikon  [1] Kontrast (%)  [2] Udaljenost od optičkog centra objektiva (mm)  [3] Pri 16 mm / maks. otvoru blende  [4] Pri 16 mm / F8 otvoru blende  [5] Pri 35 mm / maks. otvoru blende  [6] Pri 35 mm / F8 otvoru blende  [7] Prostorna frekvencija  [8] 10 linijskih parova / mm  [9] 30 linijskih parova / mm  [10] Radijalne vrednosti   [11] Tangencijalne vrednosti 

Ilustracija XA (ekstremno asferičnih) elemenata u objektivu FE 16-35mm F2.8 GM II
MTF grafikon
Primer slike (L) sa isečkom i proširenom oblašću (D) oboda koji prikazuje visoku rezoluciju objektiva, uz natpis „SEL1635GM2“

 

G Master pruža fenomenalnu rezoluciju, sve od sredine pa do oboda slike.

Prelep bokeh

Primenom simulacija zajedno sa empiričkim pravilima i akumuliranim znanjem, Sony nastoji da optimizuje kvalitet bokeh efekta istovremeno suzbijajući hromatsku aberaciju i obezbeđujući visoke performanse MTF-a (rezolucije).

Takođe, svaki objektiv je pojedinačno kalibriran tokom procesa proizvodnje kako bi se optimizovao kvalitet bokeh efekta.

[1] Tvrd  [2] Mek

Ilustrovana simulacija bokeh efekta
Slike simulacije bokeh efekta
Primer slike sa cvetom kosmos

FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Primer slike koja prikazuje frontalni portret žene

FE 50mm F1.2 GM

Primer slike koja prikazuje učesnika moto-trke u pokretu i fokusu u odnosu na defokusiranu šumu u pozadini Primer slike koja prikazuje učesnika moto-trke u pokretu i fokusu u odnosu na defokusiranu šumu u pozadini

Pogon objektiva za fokusiranje velike brzine i visoke preciznosti

Kreatori sadržaja obično nadograđuju kućišta fotoaparata nekoliko puta tokom veka trajanja svojih omiljenih objektiva. Inovativni aktuatori objektiva kompanije Sony postižu pogon fokusa velike brzine uz visoku preciznost, nastavljajući da pružaju aspirativnu kreativnu viziju čak i dok se kućišta fotoaparata unapređuju.

Velika brzina

Kontinuirano se radi na razvoju patentiranih Sony aktuatora fokusa kako bi se postigao još snažniji potisak i bolje performanse dinamičkog praćenja. Najnovija G Master serija objektiva je opremljena XD (ekstremno dinamičkim) linearnim motorom koji pruža tehnologiju vrhunske kontrole.

Veoma precizna kontrola pogona objektiva za fokusiranje

Da bi se dobio pogon fokusa velike brzine i visoke preciznosti, Sony je razvio XD linearni motor. Ovaj aktuator je mali, ali pruža veliki potisak, te omogućava pogon velike brzine za grupe fokusa čak i kod objektiva sa velikim otvorom blende.

Izbliza snimljeno žensko lice

Isečak u kom se XD linearni motor pomera istovremeno sa radnom tačkom dijagrama položaja objektiva nasuprot vremena, a uzorak slike ulazi u oštar fokus

Visoka preciznost

XD linearni motor kontroliše čak i grupu teških objektiva za fokusiranje u inkrementima od mikrona kako bi se postigla velika brzina i preciznost. Putanja je tiha i glatka bez vibracija ili šuma, tako da kreatori sadržaja mogu da se koncentrišu na snimanje.

Izbliza snimljeno oko žene

Isečak u kom se XD linearni motor blago pomera dok se radna tačka dijagrama pomalo pomera kako bi se podesio fokus.

Sony objektivi mogu da izvuku maksimalne performanse iz fotoaparata jer su dizajnirani sa jasnom vizijom o tome kako treba da izgledaju fotoaparati budućnosti, uz primenu naprednih funkcija kućišta kao što je brzo rafalno fotografisanje od 120 kadrova u sekundi i uz AF/AE praćenje.
Kombinovana slika žene koja radi gimnastiku i slika fotoaparata koji pravi brze rafalne snimke
Slika proizvoda koja prikazuje izbliza snimljene ruke korisnika koje upravljaju fotoaparatom sa montiranim telefoto objektivom Slika proizvoda koja prikazuje izbliza snimljene ruke korisnika koje upravljaju fotoaparatom sa montiranim telefoto objektivom

Lagana težina i pouzdanost

Upotrebom legure magnezijuma, kao i inženjerske plastike velike jačine pomešane sa karbonskim i staklenim vlaknima, postiže se tvrdoća i pouzdanost uz značajno smanjenje težine, posebno kod supertelefoto objektiva sa velikim otvorom blende.

Lagana težina

Ilustracija objektiva izrađenog od legure magnezijuma
Legura magnezijuma se umnogome koristi za delove koji se ne mogu lako izlivati, a moraju da budu lagani i tvrdi, čime se povećava upotrebljivost tokom dugih sesija snimanja i godina pružanja pouzdanih performansi.
Ilustracija objektiva izrađenog od inženjerske plastike
Inženjerska plastika velike jačine sadrži karbonska i staklena vlakna koja doprinose tome da objektivi postanu lakši i veoma jaki.

Pouzdanost

Lagan dizajn stiče pouzdanost za bezbrižno korišćenje u nezahvalnim uslovima ili okruženjima sa niskom/visokom temperaturom, a i otporan je na prašinu i vlagu.

① *Ne postoji garancija da je 100% otporan na prašinu i vlagu.

② *Slika prikazuje okruženje testiranja, što nije garantovano radno okruženje.

Ilustracija dizajna otpornog na prašinu i vlagu
Ilustracija objektiva testiranog u okruženju sa visokom i niskom temperaturom
Slika upotrebe na kojoj žena gleda kroz tražilo fotoaparata Slika upotrebe na kojoj žena gleda kroz tražilo fotoaparata

Kompaktnost i operativnost

Razni kontrolni prstenovi, dugmići i prekidači su pažljivo dizajnirani i raspoređeni zbog kompaktnosti i lakoće rukovanja, uz zadovoljavajući zvuk klika i osećaj tokom rukovanja.

Kompaktnost

Da bi se smanjila veličina i težina objektiva, za svaki objektiv su kompletno optimizovani konfiguracija i oblik objektiva, mehaničke komponente i aktuatori koji pokreću fokus, aktuator otvora blende i antivibracijski mehanizam.
Ilustracija unutrašnje strukture objektiva SEL70200GM2 koja prikazuje lokacije aktuatora

Operativnost

Slika proizvoda koja prikazuje lokacije prstenova za fokusiranje, zumiranje i otvor blende

Da bi se obezbedilo izvrsno rukovanje za fotografije i video zapise podjednako, na svim objektivima postoje prstenovi za fokusiranje, zumiranje i otvor blende, koji su poređani istim redosledom. Zahvaljujući tome, korisnici mogu intuitivno da rukuju fotoaparatom i da se koncentrišu na snimanje, bez obzira koji je objektiv montiran.

[1] Prsten za fokusiranje [2] Prsten za zumiranje [3] Prsten za otvor blende

Slika proizvoda sa bočnom stranom objektiva na kojoj se vide dugmad i prekidači
Obrtni momenat i glatkoća svakog prstena, struktura klika, oblik i lakoća pritiskanja dugmadi i prekidača su kompletno dizajnirani na osnovu povratnih informacija dobijenih od brojnih profesionalaca, tako da nude visoku operativnost uz zadovoljavajući osećaj dostojan serije G Master.