Vodič za fotografe: kako da dobijete lepe slike pomoću vašeg fotoaparata

Ako ste ranije koristili kompaktan digitalni fotoaparat, sve vaše slike su verovatno čuvane kao JPEG datoteke. Vaš DSLR fotoaparat može da pravi i takve datoteke, ali nudi i izbor čuvanja u obliku Raw datoteka. Dakle, šta je to Raw datoteka i zašto biste želeli da je koristite umesto JPEG-ova na koje ste navikli?

Kada fotografišete, senzori fotoaparata snimaju ogromnu količinu podataka, daleko više nego što je potrebno da se napravi JPEG datoteka. Kada fotoaparat obrađuje sliku, on mora da odbaci mnogo podataka da bi napravio manju datoteku. Rezultujuća slika će biti sasvim dobra za većinu namena koje ste planirali, kao što su štampanje ili deljenje slike e-poštom ili putem web lokacije.

Za razliku od JPEG datoteke, Raw datoteka ne mora da bude obrađena ili komprimovana od strane fotoaparata. Ona sadrži sve podatke koje je senzor snimio pri fotografisanju. To obuhvata mnogo širi opseg boja i nijansi nego što bi se koristio u JPEG-u, a takođe može da ima mnogo detaljnije podatke u uslovima ekstremnih senki i isticanja. Zbog toga se nekad naziva "digitalnim negativom". I baš kao što vam razvijanje i štampanje slika u mračnoj sobi omogućava da proizvedete mnogo bolje rezultate nego što dobijete u lokalnoj fotografskoj radnji, dodatni podaci snimljeni u Raw datoteci mogu da se iskoriste za postizanje kvalitetnijih slika. Potrebno je samo malo prakse.

Da biste obradili Raw datoteke potreban vam je specijalan softver "raw-konvertor", kao što je Image Data Converter SR koji ste dobili uz fotoaparat.

Kada otvorite Raw datoteku u Image Data Converter SR, on na prvo prikazuje sliku kakva bi bila da ste primenili postavke koje su postojale na vašem fotoaparatu u trenutku kada je snimljena. Zatim možete da promenite ekspoziciju, balans bele boje, režim boje, kontrast i razna druga podešenja dok ne bude izgledala onako kako želite. Možete da prikažete čak i slike "pre" i "posle" jednu uz drugu da biste mogli da vidite efekat koji ste postigli. I ne morate da brinite da će nešto poći loše. Kada ste završili podešavanje slike, rezultat možete da sačuvate kao TIFF ili JPEG datoteku. Originalna Raw datoteka ostaje potpuno nepromenjena tako da se kasnije možete vratiti i napraviti potpuno drugačiji niz podešavanja, ako želite.

Primeri koji pokazuju šta možete da dobijete ako izaberete RAW umesto JPEG:

Primer 1

U ovom primeru možete jasno da primetite da kapljice vode koje padaju na pod nisu tako detaljne kao na JPEG slici. Takođe, na slici generalno nedostaju mnogi naglašeni detalji.

Uvećajte sliku

RAW slika pokazuje da se na slici mogu videti mnogo više detalja koji je čine upečatljivijom.

Uvećajte sliku

Zumirani detalji razlike između RAW i JPEG

Uvećajte sliku

Primer 2

Slika koja je snimljena u JPEG režimu

U ovom primeru, slika je snimljena na kraju dana, pri zalasku sunca. "Crvena" atmosfera je trajala samo nekoliko minuta. Pravi je izazov da se ta atmosfera rekonstruiše na slici. U režimu jpeg, slika je nedovoljno eksponirana i boje nisu pune. Na ovoj slici nema ničeg posebnog

Podešena RAW datoteka

primer 2