Kako se čiste i održavaju fotoaprati i sočiva

Mogu da vidim mrlje/prašinu na slici koja je slikana mojim fotoaparatom
Najčešći problem sa kojim se sreću digitalni fotografi je prisustvo prašine na senzoru fotoaparata. Ovo može da ima negativne posledice na slike, pošto te difuzne, tamne mrlje mogu da se vide na svetlijim delovima slike. U većini slučajeva one su vidljive na plavom nebu kao što je prikazano na primeru dole.Ponekad se pogrešno misli da mrlje koje se pojavljuju na fotografijama dolaze od prašine na transparentnom ogledalu, elektronskoj tražilici ili objektivu. Prašina na transparentnom ogledalu ili elektronskoj tražilici ne utiče na konačan prikaz fotografije. Normalne čestice prašine na objektivu su suviše male i suviše udaljene od fokusne tačke da bi bile vidljive na fotografijama.
Koje mere opreza mogu da preduzmem da izbegnem prašinu na senzoru ili transparentnom ogledalu?

Nije moguće u potpunosti izbeći da prašina uđe u fotoaparat, ali postoji mnogo malih saveta koji će dramatično smanjiti rizik.

 1. Isključite fotoaparat pre menjanja objektiva. To će smanjiti statičko pražnjenje objektiva i umanjiti rizik privlačenja prašine.
 2. Pobrinite se da je spoljašnjost zadnjeg objektiva čista i bez prašine, pre nego što ga pričvrstite na fotoaparat. Koristite duvalicu da oduvate prašinu i ostale čestice koje mogu da prouzrokuju oštećenja na staklu. Ako bude neophodno, posle možete koristiti suvu mikrofiber krpu.
 3. Ne ostavljajte fotoaparat sa otvorenim montažnim objektivom duži vremenski period. Kada uklanjate objektiv, postavite poklopac kućišta na fotoaparat ili odmah vratite objektiv.
 4. Ako je moguće, objektiv menjajte u okruženju koje je suvo i nije suviše prašnjavo ili peskovito.
 5. Kada menjate objektiv, montažni objektiv okrenite na dole da bi se izbeglo da prašina upadne u fotoaparat.
 6. Održavajte zadnji poklopac objektiva i poklopac kućišta fotoaparata čistim i bez prašine. Kada je objektiv pričvršćen na fotoaparat, možete pričvrstiti zadnji poklopac objektiva za poklopac kućišta fotoaparata. To će sprečiti da poklopci nakupe prašinu ili prljavštinu, naročito ako se poklopac drži u torbici fotoaparata.
 7. Održavajte torbicu fotoaparata čistom. Iznenadićete se koliko prljavštine i prašine može da se nakupi u torbici nakon što se koristi neko vreme. U potpunosti ispraznite torbicu i koristite usisivač da se oslobodite prašine i prljavštine. Postarajte se da pre upotrebe usisivača izvadite iz torbice sve sitne delove, kao što su memorijske kartice, dodatni poklopac postolja itd.
Šta mogu da uradim kada primetim mrlje na slikama?

SLT fotoaparati poseduju funkciju protiv nakupljanja prašine u dve faze.

 1. Antistatički sloj optičkog niskopropusnog filtera
 2. Vibraciju senzora za otresanje nezalepljene prašine sa niskopropusnog filtera. (SLT modeli koji su se pojavili posle leta 2011. (SLT-A77 i noviji modeli) poseduju efektnije ultrazvučne vibracije za otresanje prašine u poređenju sa starijim modelima

Ova vibracija senzora se automatski obavlja svaki put kada se fotoaparat isključi, a može da se aktivira i u meniju kada je potrebna. Pošto se unutrašnja funkcija protiv prašine obavlja automatski svaki put kada se fotoaparat isključi, prašina koja je bila vidljiva na prethodnim slikama je možda već nestala. Takođe, uobičajene čestice prašine su sićušne i teško se uočavaju golim okom kada se gleda u senzor.

Kako se čisti senzor fotoaparata (u odnosu na optički niskopropusni filter ispred njega)

Sony može da odobri samo jedan način čišćenja koji mogu da obave korisnici, a to je korišćenjem ručne gumene duvalice (duvalica)*. Korišćenje drugih načina nosi rizik oštećenja senzora, kao i optičkog niskopropusnog filtera ispred senzora, i poništavanje garancije fotoaparata.

Za čišćenje optičkog niskopropusnog filtera ispred senzora, obavite sledeće:

 1. Isključite fotoaparat tako da automatski obavi vibraciju senzora i otrese nezalepljenu prašinu.
 2. Uklonite objektiv. Sada možete videti „transparentno ogledalo“ koje blokira senzor slike. Koristite gumenu duvalicu da pažljivo oduvate prašinu koja je možda pala na transparentno ogledalo, ali se pobrinite da ga nikako ne dodirnete.
 3. Da bi došli do senzora, ogledalo treba da se prevrne. Koristite vrh prsta da pažljivo pritisnete ručicu za zaključavanje ogledala da biste ga podigli.

  Pobrinite se da ne dodirujete površinu transparentnog ogledala! Ogledalo fotoaparata je napravljeno od transparentnog filma. Dodirivanje ogledala može da prouzrokuje prljavštinu ili deformaciju, koji utiču na kvalitet slike ili performanse kamere.
 4. Montažni objektiv fotoaparata okrenite na dole i stavite vrh duvalice baš u držač objektiva fotoaparata i produvajte par puta. Ovo obično istera tipične čestice prašine sa senzora i oduva ih iz fotoaparata.
 5. Nakon što završite, upotrebite opet vrh prsta da pažljivo vratite ogledalo u njegovu normalnu poziciju, dok ne čujete zvuk "klik". Napominjemo još jednom da pazite da dodirujete samo okvir ogledala, a ne i samu površinu ogledala.

*Ručna gumena duvalica/duvalica: Ima puno proizvođača koji nude ručne duvalice, koje mogu da se dosta razlikuju u ceni i kvalitetu. Kvalitetne duvalice poseduju zamenljive filtere za vazduh što će sprečiti uduvavanje više prašine u komoru fotoaparata. Gumena duvalica je najvažniji deo fotografske opreme i u većini slučajeva će brzo dati zadovoljavajuće rezultate.

Napomena: Nikada ne koristite hermetički zatvoren vazduh za čišćenje senzora! Pritisak može biti suviše visok i prouzrokovati oštećenja, a sitne kapi agresivnih tečnosti mogu slučajno dospeti do niskopropusnog filtera ili transparentnog ogledala i prouzrokovati ozbiljna oštećenja.

Prašina na transparentnom ogledalu

Transparentno ogledalo je veoma osetljiv deo fotoaparata.

Ogledalo fotoaparata je napravljeno od transparentnog filma. Dodirivanje ogledala može da prouzrokuje prljavštinu ili deformaciju, koji utiču na kvalitet slike ili performanse kamere. Takođe, transparentni film može lako da se ogrebe.

Nikada ne pokušavajte da trljate prljavštinu, prašinu ili masnoću sa SLT ogledala i nikad ne koristite bilo kakva sredstva za čišćenje. To će oštetiti transparentno ogledalo. Garancija ne pokriva oštećenje prouzrokovano direktnim kontaktom sa transparentnim filmom.

Kako bi održavali SLT ogledalo čistim i osigurali optimalne performanse fotoaparata, redovno koristite gumenu duvalicu* da bi se izbeglo nagomilavanje prašine. Takođe očistite spoljašnjost zadnjeg objektiva pre promene objektiva. Ovo je naročito korisno pre korišćenja fotoaparata u okruženjima visoke vlažnosti vazduha ili opasnosti od kondenzacije. Kombinacija prašine i vlažnosti vazduha/kondenzacije na SLT ogledalu može da prouzrokuje lepljenje prašine na ogledalo

*Ručna gumena duvalica/duvalica: Ima puno proizvođača koji nude ručne duvalice, koje mogu da se dosta razlikuju u ceni i kvalitetu. Kvalitetne duvalice poseduju zamenljive filtere za vazduh što će sprečiti uduvavanje više prašine u komoru fotoaparata. Gumena duvalica je najvažniji deo fotografske opreme i u većini slučajeva će brzo dati zadovoljavajuće rezultate.

Napomena: Nikada ne koristite hermetički zatvoren vazduh! Pritisak može biti suviše visok i prouzrokovati oštećenja, a sitne kapi agresivnih tečnosti mogu slučajno dospeti do transparentnog ogledala i prouzrokovati ozbiljna oštećenja.

Prašina unutar objektiva

Prašina unutar objektiva je normalna pojava i ne treba brinuti zbog toga. U poređenju sa prašinom na senzoru, prašina unutar objektiva se neće videti na slikama. Tako da ako primetite prašinu unutar objektiva (lakše se primećuje golim okom nego prašina na senzoru) možete da nastavite da uživate u slikanju!

Objektiv mora da dozvoli određenu količinu protoka vazduha pošto se elementi objektiva konstantno pomeraju unutra prilikom fokusiranja i/ili zumiranja. Kada bi objektiv bio potpuno zapečaćen, elementi objektiva bi mogli pomalo da se pomeraju i onda bi bili odgurnuti unazad vazdušnim pritiskom.

Kada je objektiv potpuno nov, već postoji mala količina prašine unutar objektiva. Ovo nije greška. Objektivi su brižljivo proizvedeni u veoma čistom okruženju, ali nije moguće da budu 100% bez prašine.

Kako se čiste i održavaju kućište fotoaparata i objektivi

Čišćenje kućišta vašeg aparata i sočiva je veoma važno za održavanje opreme u dobrom stanju, ali je to i veoma delikatna procedura. Zato je najbolje da ih održavate u dobrom stanju tako što ćete se brinuti o njima:

Uvek vratite poklopac objektiva.
Objektive držite u zaštitnom kućištu.
Opremu fotoaparata nosite u odgovarajućoj torbici.

Dodatnu opremu možete naći ovde.

Izvesna kondenzacija se može pojaviti i ako se nalazite na veoma vlažnom mestu ili ako iz hladnog dođete na toplo mesto. Ova kondenzacija može dovesti do oksidacije nekih metalnih delova unutar kućišta, što može izazvati kvarove. Osim toga, mogu da se stvore gljivice i buđ koje oštećuju opremu. Da biste smanjili takvu opasnost, najbolje je da u torbici za nošenje stavi kesica silika gela. Silika gel će apsorbovati izvesnu količinu vlage.

Kada rukujete opremom, prašina ili druge čvrste čestice mogu da prodru u kućište fotoaparata i na objektiv; takođe se mogu pojaviti otisci prstiju. Evo kako da ih uklonite a da se ne ošteti oprema.

 1. Kućište fotoaparata

  Na primer, posle dana provedenog na plaži, zrnca peska mogu da se uvuku u šupljine na kućištu fotoaparata. Ako se ne uklone odmah, one će naći svoj put do točkića za podešavanje, što će dovesti do preranog habanja i učiniti fotoaparat neupotrebljivim. Takođe, mogu da oštete prstenove za fokusiranje.
  Najjednostavnije rešenje za uklanjanje čestica je da se iščetkaju sa kućišta korišćenjem četkice sa mekom dlakom. Ne pritiskajte jako jer to može da ogrebe kućište ili LCD ekran.
  Komadić vate se takođe može koristiti ako zalepljena prašina ne može da se ukloni četkicom. Loptica za duvanje je često efikasna za teško pristupačna mesta.
  I konačno, ako je kućište fotoaparata zaprljano supstancama koje se teško skidaju (blato itd.), krpa od mikrovlakana (koja se može nabaviti kod optičara), malo navlažena vodom, biće savršeno adekvatna. Preporučuje se krpa od mikrovlakana zato što neće izgrebati LCD ekran.
  Ne koristite bilo kakve hemijske proizvode kao što su razređivači, benzin, alkohol, maramice za čišćenje za jednokratnu upotrebu itd.
 2. Objektivi

  Objektiv treba tretirati veoma pažljivo. Staklo od kojih je objektiv načinjen je veoma lomljivo i može se lako ogrebati. Čišćenju objektiva treba pristupiti kao poslednjem rešenju. Pri svakom čišćenju vrši se negativan uticaj na optičku površinu. Uvek ostaju neki tragovi, čak i ako se ne primete odmah golim okom. Zato je bolje da objektiv bude malo prašnjav nego ogreban.
  Smatramo da je čišćenje obavezno ako primetite otiske prstiju; prema svojoj prirodi, oni su masni i kiseli i mogu da oštete antirefleksivan sloj objektiva. Osušene kapi vode i morska voda sadrže kristale soli koji takođe mogu da oštete staklo i moraju se ukloniti.
Uklanjanje prašine i mikro čestica

Prvo upotrebite gumenu duvalicu da biste uklonili veći deo prašine. Nikad ne duvajte ustima. Ako to uradite, čestice pljuvačke na sočivu će ostaviti tragove koji se teško uklanjaju.

Zatim upotrebite veoma mekanu četkicu da biste uklonili prašinu sa objektiva. Ne dodirujte dlačice četkice svojim prstima kako ne bi postale masne i napravile mrlje. Ne pritiskajte prejako. Na primer, posle dana provedenog na plaži, mikročestice kvarca ili silike mogu da se natalože na staklu objektiva, a nepravilno čišćenje može izgrebati optičku površinu.

Uklanjanje masnih mrlja i otisaka prstiju

Opšte je pravilo da dodirivanje stakla prstima treba izbegavati. Ako na staklu postoje otisci prstiju, nikad ih ne uklanjajte koristeći svoju odeću ili maramicu. Njihova vlakna su previše gruba i mogu da izgrebu staklo.

Koristite krpu od mikrovlakana i nosite je u torbici ili kutiji za nošenje da biste sprečili da se uprašnjavi.
Ako je potrebno koristiti tečnost da biste uklonili masne mrlje, nemojte koristiti vodu sa česme jer soli koje sadrži mogu da ogrebu staklo.
Umesto toga, krpu od mikrovlakana navlažite dejonizovanom vodom i, bez trljanja, natapkajte površinu stakla.