Početni koraci: Objašnjenje funkcija kamkordera

Pomoću kamkordera možete da snimate sopstvene filmove, zabeležite važne događaje kao što su prvi koraci deteta i kreirate trajno sećanje na svako letovanje.

Ali da biste izabrali pravu kameru i koristili je na najbolji način, potrebno je da razumete njene funkcije. Ovaj vodič objašnjava neke od glavnih ideja.

 • Izbor prave rezolucije
 • Digitalni ili optički zum?
 • Objašnjenje formata HD kompresije
 • Opcije za snimanje i skladištenje filmova
 • Reprodukovanje filmova na TV-u
 • Druge važne funkcije pri izboru kamere

Izbor prave rezolucije

Različiti kamkorderi mogu da snimaju u različitim kvalitetima slike ili rezolucijama.

Rezoluciju slike određuje broj horizontalnih linija. Više linija znači da je slika oštrija. Na primer, Full HD ima 1080 horizontalnih linija.

Standardna rezolucija (SD): SD omogućuje 720x576 piksela i veća je verovatnoća da ćete tu rezoluciju pronaći u najjeftinijim kamerama. Standardnoj rezoluciji nedostaju jasnoća i detalji koje ima HD.

Visoka rezolucija (HD): Kamkorderi sa Full HD rezolucijom omogućuju superiornu sliku u poređenju sa SD modelima. Full HD je standard za aktuelne modele TV-a, sa mnogo kanala i programa koji se emituju u visokoj rezoluciji. Mnogo više detalja je spakovano u kadar zahvaljujući rezoluciji od 1920x1080 piksela.

4K: 4K omogućuje rezoluciju koja je četiri puta viša od Full HD rezolucije. Očekujte poboljšanu boju, zasićenje i kontrast zahvaljujući rezoluciji od 3840x2160 piksela. Filmovi snimljeni u 4K rezoluciji bi trebalo da se reprodukuju na 4K TV-u.Digitalni ili optički zum?

Zum – mogućnost da promenite vidno polje bez pomeranja kamere – predstavlja važnu funkciju pri kupovini kamkordera. Kada povećavate ili smanjujete zum, menjate prikaz blizine objekta, bilo da direktno pomerate delove objektiva ili da zumirate digitalnu sliku.

Optički zum: Kada koristite optički zum, konfiguracija optičkih elemenata u objektivu se zaista menja tako da daje različitu žižnu daljinu. Standardni optički zum je 10x, što znači da je najveća žižna daljina 10 puta veća od one najmanje, ali dostupni su i kamkorderi sa rasponom zuma od 60x.

Digitalni zum: Njime se zumira slika koju je snimio senzor kamere, a ne menja se žižna daljina objektiva. Pošto originalna slika ostaje nepromenjena, što je viši opseg zumiranja, to je žrtvovano više kvaliteta slike.


Objašnjenje formata HD kompresije

Kada snimate pomoću kamkordera, film se kompresuje tako da veličinom datoteke može da se upravlja. Kvalitet snimljenog filma se uopšteno određuje brzinom protoka bitova, mereno u megabitima u sekundi (Mbps). Što je viša brzina protoka, to je bolji kvalitet i to će veća biti rezultujuća datoteka.

Dostupno je nekoliko formata kompresije.

HDV: Originalni HD format za digitalne kamkordere – kompatibilan sa tradicionalnim DV formatom na traci. Snima u punoj HD rezoluciji, ali koristi MPEG-2 kompresiju. Danas se ne pravi mnogo HDV amaterskih kamera; njih koriste uglavnom profesionalci.

AVCHD: Aktuelni standard za snimanje i reprodukovanje filmova u Full HD rezoluciji na amaterskim kamkorderima. AVCHD:

 • snima u Full HD rezoluciji, ali ima viši nivo kompresije nego HDV, koristeći metod kompresije koji se zove MPEG-4/H.264
 • snima HD video bez korišćenja previše memorije
 • koristi 1 GB za snimanje 30 minuta filma

XAVC: Ovaj format je dizajniran za podršku 4K kamkordera. Pomoću tog formata, snimatelji filmova kontrolišu veličinu i kvalitet 4K datoteka. 4K može da dostigne brzinu protoka bitova od 960 Mbps – ali uz pomoć XAVC formata to možete da smanjite na ispod 100 Mbps.

XAVC nije specijalno namenjen 4K rezoluciji. Taj format može da upravlja i Full HD rezolucijom.


Opcije za snimanje i skladištenje filmova

Kada snimate kućne filmove, oni se snimaju digitalno na unutrašnju jedinicu diska ili memorijsku karticu.

Jedinica diska: Filmove snimate direktno u kameru birajući model sa unutrašnjom jedinicom diska. Postoje dva tipa unutrašnjeg skladišta:

 • HDD: standardna jedinica diska. Obezbeđuje veliki kapacitet prostora za skladištenje, ali je teža i sadrži pokretne delove
 • Flash disk: Lakše, brže skladište koje nema pokretnih delova, ali obezbeđuje manje prostora

Memorijske kartice: Filmove snimate na malu memorijsku karticu koja se smešta u ležište u kameri. Važna je brzina kartice: za Full HD sa zvukom će vam trebati brža kartica nego za SD video bez zvuka.

Performanse kartice zavise od sledećih činilaca:

Skladište podataka: mereno u gigabajtima, koliko kartica može da primi.

Brzina kartice: Koliko brzo kartica može da zapisuje podatke. To se meri u MBps – megabajtima u sekundi (za razliku od megabita u sekundi, za originalnu brzinu protoka snimka). Kartice se označavaju u klasama na sledeći način:

Enlarge image

Kreiranje i uređivanje biblioteke pomoću softvera PlayMemories: Video snimke možete da skladištite bezbedno onlajn pomoću softvera PlayMemories kompanije Sony. Lako pristupite svojim dragocenim sećanjima i organizujte ih kao svoju ličnu biblioteku. Pregledajte ih na laptopu, tabletu ili TV-u pomoću jednostavne bežične sinhronizacije.

Otkrijte kako da prenesete SD video snimke sa DV ili Digital8 kamkordera na PC računar
Otkrijte kako da prenesete SD video snimke sa DV ili Digital8 kamkordera na Mac računar


Reprodukovanje filmova na TV-u

Digitalni kamkorder možete da povežete sa TV-om i gledate filmove na velikom ekranu u samo nekoliko lakih koraka.

 1. Povežite HDMI kabl na HDMI OUT port na kamkorderu
 2. Priključite drugi kraj kabla na HDMI IN port na TV-u
 3. Reprodukujte film na kameri i on će se prikazati na TV-u

Saznajte više o tome kako da reprodukujete filmove na TV-u


Druge važne funkcije pri izboru kamere

Širokougaoni objektiv: Neki kamkorderi su opremljeni širokougaonim objektivom, što je savršeno za snimanje panorama brda, planina ili istorijskih znamenitosti u jednom potezu. Širokougaoni objektiv je odličan za snimanje grupa ljudi ili snimanje u tesnim prostorima.
Enlarge image

Senzor: Senzor je deo kamere koji se izlaže svetlu radi snimanja digitalne slike. Što je veći senzor u kamkorderu, to više detalja može da snimi. Senzor visokog kvaliteta, kao što je Exmor R CMOS u mnogim Sony kamerama, snimiće bogate, detaljne slike čak i pro slabom svetlu ili prilikom snimanja u zatvorenom prostoru.


Optička stabilizacija slike: Pomeranje ruke ili šake, čak i neznatno, može da prouzrokuje podrhtavanje kamere. Ali optička stabilizacija će vam pomoći da svoje filmove snimate stabilno i bez zamućenosti. Tehnologija Sony Balanced Optical SteadyShot je dizajnirana da vam pruži neverovatno stabilno snimanje.