ID članka : 00190157 / Poslednja izmena : 11.12.2017.Odštampaj

Proizvodi sa sivog tržišta uvezeni iz zemalja izvan Evropskog ekonomskog prostora i ?vajcarske

  Kompanija Sony svesna je da jedan deo prodavnica uvozi originalne proizvode kompanije Sony iz zemalja izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i Švajcarske i prodaje ih potrošačima u Evropskom ekonomskom prostoru i u Švajcarskoj.  Ovi proizvodi su često namenjeni za korišćenje na američkom ili azijskom tržištu na kojima važe drugačiji standardi i pravni propisi.

  Ako ste stanovnik Evropskog ekonomskog prostora ili Švajcarske i kupite proizvod od nekog od ovih prodavaca ili ga kupite u zemlji izvan Evropskog ekonomskog prostora ili Švajcarske, imajte u vidu da postoje određeni rizici prilikom kupovine proizvoda koji spadaju u „proizvode sa sivog tržišta". Proizvode sa sivog (ili paralelnog) tržišta možemo opisati kao proizvode koji nisu falsifikovani i koji potiču iz zemalja izvan Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske.

  Proizvodi sa sivog tržišta možda neće zadovoljavati očekivanja potrošača iz Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske jer ti proizvodi nisu konfigurisani i prilagođeni za njihovo tržište. Na primer:

  • Možda neće imati CE oznaku koja je neophodna po evropskim zakonima (pored ostalih) i koja označava da proizvod ispunjava evropske bezbednosne zahteve i da stoga može da bude na evropskom tržištu.
  • Kompanija Sony u Evropskom ekonomskom prostoru i Švajcarskoj ne popravlja proizvode sa sivog tržišta pa garancija proizvođača kompanije Sony ne obuhvata servisnu podršku*. Ovo takođe znači da garancija u Evropskom ekonomskom prostoru i Švajcarskoj ne pokriva ni proizvode koji su neispravni još pri isporuci. Na sledećoj vezi možete saznati više o uslovima naše garancije:     
   http://services.sony.rs/support/sr/warranty/general.
  • S obzirom na to da kompanija Sony ne namerava da lansira proizvode sa sivog tržišta na tržište Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske, ti proizvodi ne ispunjavaju uslove za evropske promotivne kampanje.
  • Kutija možda neće sadržavati izvor napajanja (adapter/kabl) za Evropski ekonomski prostor ili Švajcarsku ili može potencijalno da sadrži izvor napajanja koji nije obezbedila kompanija Sony pa stoga kompanija Sony nije u mogućnosti da obavi odgovarajuće provere kvaliteta.
  • Proizvodi i dodatni pribor koji su namenjeni za druge zemlje/regione možda neće biti međusobno kompatibilni.

  Na sledećoj vezi možete da potražite ovlašćenog distributera proizvoda kompanije Sony u blizini:
  https://www.sony.rs/dealerlocator/search

  * Turistički modeli koji imaju garantni list Tourist Limited pokriveni su garancijom proizvođača kompanije Sony čak i ako su kupljeni izvan Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske.