Razgovor: Kazuo Hirai, Sony

Revolucija u muzičkoj industriji uz HD zvuk

Ako u poslednje vreme pratite vesti iz muzičke industrije, znaćete da su „HD zvuk“ reči koje se neprestano ponavljaju. Šta je to? Da li zaista možete da čujete razliku? Da li je vredno ulaganja?

HD zvuk, poznat po tehničkim specifikacijama – 192 kHz, 24-bitno, sadrži skoro sedam puta više podataka nego kod CD-a. Drugim rečima, HD zvuk vam omogućava da čujete sve detalje, teksture i nijanse koje slušaoci obično žrtvuju slušajući mp3 datoteke.

Da li je svet zaista spreman da prihvati prednosti zvuka superiornog kvaliteta?

Generalni direktor kompanije Sony Kazuo Hirai deli svoj stav o tome zašto će HD zvuk uneti revoluciju u muzičku industriju.

P: Zašto je HD zvuk važan za kompaniju Sony? Kako vidite njegov uticaj na muzičku industriju?

Hirai: Muziku sam uvek posmatrao kao umetnički pravac, pa smatram da bi u njoj trebalo uživati na taj način. Zaista se puno truda ulaže u produkciju i snimanje. Zašto ne bismo mogli da pružimo priliku entuzijastima za muziku da omiljene snimke slušaju baš onako kako je umetnik predvideo?

Zaista verujem u to da će HD zvuk revitalizovati muzičku industriju i omogućiti interakciju između slušalaca i muzike kao nikada pre. To je budućnost.

P: Koje vrste opreme za HD zvuk nudi kompanija Sony?

Hirai: Nudimo širok asortiman proizvoda za HD zvuk, od vrhunskih sistema kućnog bioskopa za zagrižene audiofile do pristupačnijih modela za početnike. Znamo da su prenosivost i praktičnost važni ljubiteljima muzike, pa smo dali prioritet ponudi proizvoda za HD zvuk koje možete da ponesete sa sobom. Naši mobilni proizvodi pokrivaju širok opseg, od našeg Walkman® digitalnog muzičkog plejera kapaciteta 64 GB do našeg Xperia™ pametnog telefona, a svi ti uređaji imaju podršku za HD zvuk.

P: Zašto bi mlada generacija trebalo da bude zainteresovana za HD zvuk?

Hirai: Ništa ne može da se poredi sa doživljajem koji imate kada prvi put slušate HD zvuk. U pitanju je jedini način da zaista doživite suštinu emocija numere. Želim da mlada generacija bude u mogućnosti da iskusi taj faktor oduševljenja. Želim da budu u mogućnosti da stave slušalice i da dobiju doživljaj kao da prisustvuju ličnom koncertu. Ta veza sa omiljenim umetnikom koju osećate na koncertu. Istu takvu duboko emocionalnu vezu moći ćete da doživite iz udobnosti doma. Kada čujete HD zvuk, nikada nećete moći da se vratite na standardni kvalitet zvuka. Svako poređenje je suvišno.