FX3

Nova filmska sloboda

Cinema Line kamera FX3 kompanije Sony oživljava viziju entuzijastičnih autora sadržaja. Filmski izraz dopunjavaju pouzdane performanse i unapređen rad kako bi potrebe današnje kreativne zajednice bile zadovoljene. Kompaktan i lagan, jednostavan je za nošenje i držanje. 

Dostupan je novi softver.

Poboljšajte fotoaparat da biste dodatno pojednostavili snimanje.

Logotip pobednika takmičenja reddot za 2022. u kategoriji „Najbolji među najboljima“
Logotip takmičenja iF Gold Award 2022
Otključajte svet profesionalnih filmova

Za gledanje ovog videa morate da prihvatite Youtube kolačiće

Pristupite svojim preferencama ispod i u delu „Funkcionalni” uključite Youtube kolačiće.

Slika primera
U službi filmskog izraza
Slika primera
Projektovano za udobno samostalno snimanje
Slika primera
Mogućnosti proširenja i operativnost za autore sadržaja

Za gledanje ovog videa morate da prihvatite Youtube kolačiće

Pristupite svojim preferencama ispod i u delu „Funkcionalni” uključite Youtube kolačiće.

U službi filmskog izraza
Snimanje slike punog formata u polutami

Senzor slike punog formata kamere FX3 i inovativne tehnike prikupljanja svetlosti omogućavaju vam da snimate jasne i upotrebljive slike u polutami. Standardna ISO osetljivost od 80–102.400 za filmove može da se proširi sve do 409.600. 

Širok dinamički opseg, širi kreativni izraz

FX3 nudi izuzetan dinamički opseg sa 15+ koraka pokrivajući razne uslove, od osvetljenih zatvorenih i otvorenih prostora po danu do jutarnjih i večernjih snimaka. Snimite svaku nijansu i omogućite neprevaziđenu filmsku slobodu u korekciji boja.

Zadivljujući bokeh i kreativnost punog formata

Snimajte scene u filmskoj 4K rezoluciji uz malu dubinu polja, zapanjujući bokeh i filmsku slobodu koju omogućava senzor punog formata.

Za gledanje ovog videa morate da prihvatite Youtube kolačiće

Pristupite svojim preferencama ispod i u delu „Funkcionalni” uključite Youtube kolačiće.

Nauka filmskih boja izgleda S-Cinetone™

S-Cinetone boja, razvijena za čuveni FX9 kompanije Sony, predstavlja podrazumevani izgled na modelu FX3 i omogućava filmski izraz. Precizno je podešena da odgovori na zahteve savremenih autora sadržaja i pruža bogate boje i prirodne nijanse kože koje se uklapaju sa drugim Cinema Line kamerama bez korekcije boja. 

4K sa 120 kadrova u sekundi uz svaki kadar u fokusu 

Čak i pri velikim brzinama snimka, snimaju se detaljne 4K slike zahvaljujući veoma preciznom automatskom fokusiranju i funkcijama očitavanja velike brzine kamere FX3. Režim usporenog i ubrzanog snimka (S&Q) pruža vam punu kontrolu nad brzinom snimka, što omogućava prelepe sekvence pokreta koje su do 5 puta sporije od usporenog snimka (uz izlaz od 24p). 

Za gledanje ovog videa morate da prihvatite Youtube kolačiće

Pristupite svojim preferencama ispod i u delu „Funkcionalni” uključite Youtube kolačiće.

Slika primera
10-bitno S-Log3 i HDR snimanje za ujednačene gradacije

Kriva game S-Log3 i S-Gamut3.Cine omogućavaju snimanje uz visokokvalitetnu reprodukciju boje u širokom dinamičkom opsegu i olakšavaju uklapanje snimljenog materijala sa snimcima drugih Cinema Line kamera tokom postprodukcije. HLG (Hybrid Log-Gamma) HDR profil slike omogućava direktnu HDR (HLG) reprodukciju na kompatibilnim televizorima bez postprodukcije. 

16-bitni RAW HDMI izlaz 

Za zahtevne tokove posla u postprodukciji, dostupan je 16-bitni RAW izlaz preko HDMI veze sa kompatibilnim spoljnim rikorderima dok se istovremeno unutar kamere snimaju XAVC HS 4K, XAVC S 4K ili XAVC S-I 4K i proxy datoteke. Rezolucija RAW video izlaza je 4264 x 2408 [16:9] i premašuje rezoluciju DCI-4K.

Slika postavljanja monitora nezavisnog proizvođača na kameru FX3
Slike struktura datoteka za All-intra, Long GOP i Group of Picture
Uživajte u bogatim detaljima i realističnim bojama

FX3 podržava unutrašnje 4K snimanje, 10-bitnu dubinu i uzorkovanje boja 4:2:2 i All Intra uz Long-GOP kompresiju. To omogućava još bolju korekciju boja uz zadržavanje prirodne gradacije, što pruža pravu slobodu pri uređivanju.   

[1] All-Intra (All-I) [2] Long-GOP [3] Group of Pictures 

Projektovano za udobno samostalno snimanje
Pouzdan, veoma precizan AF

AF široke oblasti sa inteligentnim praćenjem koristi faznu detekciju u ravni fokusa za postojano praćenje objekta gotovo u celom kadru. Sistem Fast Hybrid AF pruža precizno fokusiranje, čak i pri snimanju uz malu dubinu polja i velike brzine snimka od 120p u 4K (QFHD) rezoluciji

Napredni AF sa praćenjem za stabilan fokus

Napredne funkcije praćenja održavaju stabilan fokus na objektu, pa možete da se fokusirate na kompoziciju. Eye AF u realnom vremenu pruža precizan fokus na licu i očima, a jedinstveni Sony AI algoritmi za prepoznavanje objekata – praćenje u realnom vremenu. 

Glatki prelazi i kontrola fokusa dodirom 

FX3 sadrži 7 postavki za brzinu prelaza AF-a da bi se lako menjao fokus i 5 postavki za osetljivost AF-a pri promeni objekta koje omogućavaju korisniku da prilagodi koliko lako će se AF menjati ili zadržavati na fiksiranom objektu. Možete i da izaberete objekat jednostavnim dodirom LCD ekrana da biste ga fokusirali. 

Za gledanje ovog videa morate da prihvatite Youtube kolačiće

Pristupite svojim preferencama ispod i u delu „Funkcionalni” uključite Youtube kolačiće.

Prednosti objektiva za snimanje video zapisa kompanije Sony

Saznajte koje su četiri jedinstvene prednosti korišćenja Sony E-mount objektiva za snimanje video zapisa. Kombinacija objektiva i kamera kompanije Sony poboljšaće doživljaj kreiranja video zapisa.

Performanse uz veliku mobilnost gde god da idete

Kompaktna veličina i mala težina kamere FX3 pružaju veliku mobilnost. Pričvršćena ručka i otvori za montiranje dodatne opreme bez okvira omogućavaju brzo podešavanje i sklapanje i lako snimanje. Glavno kućište i poklopci napravljeni su od lagane legure magnezijuma, što unapređuje trajnost i performanse čak i u zahtevnim okruženjima.

Slika strukture kamere sa delovima od magnezijuma
Slika XLR ručke kamere FX3
XLR ručka koja može da se pričvrsti 

Ručka koja ima XLR adapter sa dva XLR priključka pune veličine može da se pričvrsti na višenamenski (MI) priključak na kameri, što omogućava udobniji i stabilniji rad kamere u zahtevnim uslovima snimanja, kao što su snimci iz niske pozicije. 

Stabilizacija slike u kameri 

Aktivni režim je sistem optičke ugrađene stabilizacije slike u 5 osa koji pruža bolju stabilizaciju pri snimanju video zapisa. Da bi zadržao kvalitet slike, žiroskopski senzor precizno meri podrhtavanje kamere i optički ga kompenzuje. Zbog toga je stabilan video moguć čak i pri snimanju iz ruke bez upotrebe gimbala, pri hodanju i u 4K rezoluciji. 

Podrhtavanje: [1, 2] ugaono (vertikalno i horizontal.) [3, 4] pri pomeranju (X i Y osa), [5] rotaciono (okretanje, Z osa)

Slika strukture sistema optičke ugrađene stabilizacije slike u 5 osa
Slika uređivanja u programu Catalyst na računaru
Stabilizacija slike i lakše uređivanje u aplikaciji Catalyst

Metapodatke o podrhtavanju snima ugrađeni žiroskop, pa materijal snimljen iz ruke može da se ujednači i stabilizuje u postprodukciji. Sony Catalyst Browse/Catalyst Prepare za računare lako može da uravnoteži nivoe automatizovane kompenzacije podrhtavanja i opsecanja slike. Catalyst takođe može efikasno da koristi snimljene podatke o rotaciji kamere. 

Mogućnosti proširenja i operativnost za autore sadržaja
Prednja i zadnja lampica 

Indikatorske lampice na prednjoj i zadnjoj strani kamere FX3 pokazuju da li kamera snima u datom trenutku. Jasno su vidljive snimatelju, kao i osobi koja se nalazi ispred kamere.

Dodirni LCD ekran promenljivog ugla

LCD ekran osetljiv na dodir od 3,0 inča (1,44 miliona tačaka) otvara se sa strane i omogućava fleksibilno pozicioniranje i bolju vidljivost pri montiranju kamere na gimbale. Podrška za dodirni ekran pruža i intuitivnu kontrolu menija za brojne postavke kamere. 

Kontrole za efikasno samostalno snimanje

Pored 6 prilagodljivih dugmadi, kontrole koje se često koriste lako su dostupne pomoću jedne ruke, dok druga ruka ostaje slobodna za objektiv ili ravnotežu. Upotrebljivost je bolja jer otvori za zavrtnje na kućištu i ručki omogućavaju direktno pričvršćivanje dodatne opreme. 

Slika protoka vazduha za hlađenje na kućištu kamere
4K/60p snimanje bez prekida

FX3 je projektovan sa inovativnim sistemom za rasipanje toplote za 4K/60p snimanje bez prekida. Položaj hladnjaka, struktura protoka vazduha i tihi ventilator za hlađenje zajedno optimizuju hlađenje, čak i tokom dugog snimanja.

XLR adapter i digitalni ulaz za kvalitetan zvuk

Pored standardnog ugrađenog mikrofona kamere, moguće je povezati i razne profesionalne spoljne mikrofone na XLR priključke pune veličine na ručki putem digitalnog audio interfejsa pomoću višenamenskog (MI) priključka. Moguće je izabrati tri formata snimanja, uključujući 24-bitni 4-kanalni. Moguće je i snimanje digitalnog zvuka ako se priključi digitalni mikrofon, kao što je ECM-B1M, čak i kad se ručka ne koristi.

Slika XLR priključaka na ručki
Slika dva otvora za medijume
Dva otvora za medijume velike brzine 

Kartice CFexpress tipa A za snimateljske potrebe nove generacije podržavaju snimanje velike brzine protoka. Otvori kamere podržavaju CFexpress tipa A i standardne kartice SDXC UHS-I i UHS-II, a dva identična otvora za medijume omogućavaju relejno snimanje ili snimanje uz rezervnu kopiju.

Daljinska kontrola kamere i mrežni prenos

Mrežna Wi-Fi® ili žična veza preko USB type C priključka pruža podršku za daljinsku kontrolu s pametnih telefona ili tableta uz NFC povezivanje jednim dodirom ili ručno uparivanje. Daljinsko snimanje je moguće kontrolisati na računaru uz Sony Imaging Edge Desktop™ ili sa mobilnog uređaja koji ima Imaging Edge Mobile™. Datoteke fotografije i filma mogu da se prenose preko veoma brzog FTP-a. 

Slika mobilnog telefona povezanog preko bežične mreže
Slika uređivanja pomoću programa Imaging Edge na računaru
Daljinski pregled, snimanje i strimovanje

Dostupno je žično ili bežično daljinsko snimanje sa računara ili mobilnog uređaja ako je instaliran Imaging Edge Mobile, pa su tokovi posla i snimanje u zahtevnim okruženjima efikasniji. Imaging Edge Webcam™ omogućava komunikaciju preko Interneta uz kvalitetan video. 

Specifikacije i funkcije

Cinema Line kamera FX3 pruža veliku osetljivost i filmski izraz punog formata u neverovatno kompaktnom dizajnu. Uz poboljšanu mobilnost koja omogućava lako samostalno snimanje, zajedno sa profesionalnom operativnošću, predstavlja savršen kreativni alat za snimanje filmske vizije na bilo kom mestu.
  • Performanse punog formata uz veliku osetljivost i širok dinamički opseg

  • Procesor slike visokih performansi BIONZ XR

  • 4K (QFHD) snimanje velike brzine snimka sa 120 kadrova u sekundi

  • Nauka filmskih boja uz S-Cinetone™

  • Bolja mobilnost kad snimate sami

TIP SENZORA
Pun format od 35 mm (35,6 x 23,8 mm), CMOS senzor Exmor R
Broj piksela
Oko 10,2 megapiksela (efektivnih) za filmove, oko 12,1 megapiksela (efektivnih) za fotografije, oko 12,9 megapiksela (ukupno)
OSETLJIVOST
[Film] Ekvivalent za ISO 80–102.400 (ISO brojevi do ISO 409.600 mogu se podesiti kao prošireni ISO opseg.), AUTOMATSKI (ISO 80–12.800, mogućnost izbora donjeg i gornjeg ograničenja), [Fotografija] ISO 80–102.400 (ISO brojevi od ISO 40 do ISO 409.600 mogu se podesiti kao prošireni ISO opseg.), AUTOMATSKI (ISO 80–12.800, mogućnost izbora donjeg i gornjeg ograničenja)
TIP MEDIJUMA
CFexpress tipa A/SD kartica (x2), Istovremeno snimanje, Sortiranje, Automatska promena medijuma, Kopiranje
LCD
TFT od 7,5 cm (3,0 inča), oko 1,44 miliona tačaka, ugao otvaranja: oko 176 stepeni, ugao rotiranja: oko 270 stepeni
Kompanija Sony posvećena je ne samo pružanju proizvoda, usluga i sadržaja koji donose uzbudljive doživljaje, već i nastojanju da potpuno ukine uticaj na životnu sredinu u svim poslovnim aktivnostima Saznajte više o odnosu kompanije Sony prema životnoj sredini

Recenzije i nagrade

Šta kažu korisnici