OSNOVE O OBEKTIVIMA

Formati objektiva i senzora
A i E mehanizmi za montiranje objektiva kompanije Sony

Sony proizvodi fotoaparate sa dva sistema za montiranje objektiva: A-mount i E-mount. A-mount predstavlja standard na jedinstvenim Sony telima sa prozirnim ogledalom, dok se E-mount koristi na telima bez ogledala.

Razlike između mehanizama za montiranje objektiva

A-mount i E-mount karakteristike

A-mount fotoaparati koji koriste Translucent Mirror Technology™ kompanije Sony pružaju prednosti uzastopnog automatskog fokusiranja sa faznom detekcijom. Mala razdaljina između prstena za montiranje objektiva i površine senzora kod E-mount modela bez ogledala omogućava dizajniranje kompaktnih tela i objektiva visokih performansi koji pružaju izvanredno rukovanje i prenosivost.

unutrašnjost A-mount fotoaparata
A-mount

[1] Mehanizam za montiranje objektiva [2] Razdaljina između prstena za montiranje objektiva i površine senzora [3] Prozirno ogledalo [4] Ravan senzora slike

unutrašnjost E-mount fotoaparata
E-mount

[1] Mehanizam za montiranje objektiva [2] Razdaljina između prstena za montiranje objektiva i površine senzora [3] Ravan senzora slike

Veličina senzora slike

Pun format i format APS-C

A i E mount fotoaparati mogu da imaju senzore punog formata ili formata APS-C. Među mnogim veličinama senzora koje su u upotrebi, pun format se smatra velikim formatom, a APS-C se smatra srednjim formatom. Oba su popularna zbog specifičnih prednosti koje pružaju.

* Sva merenja su približna

Kombinacije objektiva i senzora

Sony nudi objektive punog formata i formata APS-C sa otvorima blende koji pokrivaju odgovarajuće formate senzora. Iako se objektivi obično biraju tako da odgovaraju formatu senzora, različite kombinacije mogu da se koriste radi menjanja oblasti isecanja i ugla gledanja kada želite šire pokrivanje ili dodatni telefoto doseg.

* Slike služe samo kao ilustracija.