7 potcenjenih muzičkih festivala

koji bi trebalo da vam budu na listi prioriteta

Ako ste zavisnik od muzičkih festivala, sigurni smo da ste čuli za festival Coachella, začetnika svih muzičkih festivala koji se održava u vreloj pustinji u gradu Indio u Kaliforniji. Verovatno ste takođe upoznati sa opuštenim festivalom Sasquatch u Vašingtonu koji pored odlične muzike pruža neke od najspektakularnijih zalazaka sunca.

Pošto se leto približava kraju, da li to znači da je sezona muzičkih festivala završena? Ne baš.

Postoji nekoliko jesenjih muzičkih festivala koje bi trebalo da uzmete u obzir. Ako tražite nešto novo (i malo manje izvikano), trebalo bi da uzmete u obzir ovih 5 muzičkih festivala tokom jeseni 2015. širom sveta.

1. The Social Festival

Glavni izvođači:

Richie Hawtin, Seth Troxler, Jackmaster, Jamie Jones, Marco Carola, Monika Kruse, Joris Voorn, Nic Fanciulli.

Lokacija:

Kent, Ujedinjeno Kraljevstvo

Datumi:

12. septembar 2015.

Cena:

45 GBP za jednu ulaznicu

Na samo jedan sat od Londona, ovaj prefinjeni muzički festival pruža intimniji doživljaj od onoga što je moguće postići na većini mega festivala. Potpuno je moguće biti na manje od 3 metra od omiljenog umetnika umesto 100 redova od bine. Budimo realni – kada plaćate da gledate muzički nastup uživo, uvek je bolje kada stvarno možete da vidite izvođača.

The Social Festival se udružio sa lokalnim okrugom Kent radi pripreme lokalno proizvedene hrane (zato što ništa ne ide bolje uz dobru muziku od dobre hrane). Zabavni sadržaji na ovom festivalu umnogome prevazilaze muzičke nastupe. Tu su zabavni park i štandovi kako biste skratili vreme između nastupa.

2. Life is Beautiful

Glavni izvođači:

Stevie Wonder, Imagine Dragons, Kendrick Lamar, Duran Duran, Hozier, Weezer, Major Lazer, Death Cab for Cutie, Brandon Flowers, Kygo

Lokacija:

Las Vegas

Datumi:

25–27. septembar 2015.

Cena:

255 USD za standardnu 3-dnevnu ulaznicu

Life is Beautiful se održava u samom centru Las Vegasa i obuhvata nastupe nekih od najpopularnijih izvođača (hello, Stevie Wonder i Imagine Dragons). Festival pokriva 11 gradskih blokova i može da se pohvali sa 4 ogromne bine, pa je dobra zabava zagarantovana. Međutim, lista vrhunskih izvođača nije sve što ovaj festival može da ponudi. Ljubitelji hrane, radujte se! Culinary Village nudi ukusna jela nekih od najboljih kuvara u zemlji i popularnih lokalnih mesta. A ako ožednite, Alchemy Garden služi kraft koktele, vina i piva

Odlična muzika i dobra hrana prilično su standardne stvari kada su u pitanju popularni muzički festivali, ali ono što ovaj čini zaista jedinstvenim je The Learning Series za isticanje društvenih inovatora, poslovnih lidera, aktivista, tehnologa i umetnika koji dele inspirativne priče o prelepom životu.

3. Landmark Music Festival

Glavni izvođači:

Drake, The Strokes, alt-J, CHVRCHES, Ben Howard, Chromeo, Band of Horses, Miguel, The War on Drugs, TV on the Radio, George Ezra

Lokacija:

Vašington

Datumi:

26–27. septembar 2015.

Cena:

200 USD za standardnu 2-dnevnu ulaznicu

Landmark Music Festival održava se u parku West Potomac u Vašingtonu i predstavlja deo nacionalne kampanje za podizanje svesti i sakupljanje sredstava za obnovu parka National Mall. Ovo je zaista muzički festival sa dobrim povodom.

Stoga, dok uživate uz The Strokes možete dobro da se osećate i zbog toga što doprinosite obnovi parka National Mall u kojem nije bilo ozbiljnijih radova u proteklih 40 godina.

4. Austin City Limits

Glavni izvođači:

Foo Fighters, Drake, The Strokes, Florence + the Machine, The Weeknd, Disclosure, DeadMau5, Bassnectar, alt-J, Hozier

Lokacija:

Ostin, Teksas

Datumi:

2–4. oktobar 2015. (prvi vikend) i 9–11. oktobar 2015. (drugi vikend)

Cena:

250 USD za standardnu 3-dnevnu ulaznicu

Austin City Limits (ACL) je jedna od najvećih atrakcija u gradu Ostin u Teksasu i ove godine se održava tokom dva vikenda. Ovaj festival može da se pohvali probranom listom izvođača na kojoj je preko 140 različitih bendova koji nastupaju na 8 nezavisnih bina.

Treba spomenuti da će većina bendova nastupati tokom oba vikenda, uz izuzetak bendova Strokes i Alabama Shakes (samo prvi vikend) i Florence + the Machine i Modest Mouse (samo drugi vikend).

5. Treasure Island

Glavni izvođači:

The National, DeadMau5, Robyn & La Bagatelle Magique, CHVRCHES, The War on Drugs, Azealia Banks, Father John Misty STS9, Run the Jewels, Panda Bear, Gorgon City

Lokacija:

San Francisko

Datumi:

17–18. oktobar 2015.

Cena:

169,50 USD za standardnu 2-dnevnu ulaznicu

Ako tražite intimniji doživljaj muzičkog festivala, Treasure Island Music Festival (TIMF) je prava stvar za vas. Uz prostor koji prima najviše 15.000 posetilaca, u pitanju je jedan od manjih muzičkih festivala – to znači manja gužva i više vremena koje možete da posvetite omiljenim umetnicima.

Pitajte bilo kojeg ljubitelja festivala i čućete da je najgora stvar u vezi sa muzičkim festivalima kada se nastupi vaših omiljenih izvođača preklapaju. Odlična stvar u vezi sa festivalom TIMF je njegova koncepcija sa dve bine. Kada se jedan nastup završi na bini Bridge, samo se uputite na binu Tunnel da biste gledali sledeći nastup. Ne morate da propustite nijednu notu.

6. Pitchfork Music Festival Paris

Glavni izvođači:

Beach House, Björk, Deerhunter, Ratatat, Run the Jewels

Lokacija:

Pariz, Francuska

Datumi:

29–31. oktobar 2015.

Cena:

120 EUR za standardnu 3-dnevnu ulaznicu

Sjajno mesto na kojem možete da čujete sve omiljene muzičke žanrove, od tehno i haus muzike, roka, pa čak i akustičnog popa, Paris Pitchfork Music Festival zadovoljiće sve vaše muzičke želje. Ovaj festival obuhvata raznovrsnu listu nezavisnih i andergraund izvođača iz svih delova sveta. Kao evropski pandan časopisu Chicago, Pitchfork Paris ostaje veran izbirljivom i kritičnom muzičkom ukusu putem izbora umetnika koji će nastupati.

Ovaj festival se održava u prostoru Grande Halle de la Villette, bivšoj klanici koja je u međuvremenu pretvorena u kulturni centar. Zato dođite, kulturno se uzdignite i doterajte muzički ukus u jednom od delova Pariza sa najbogatijom istorijom.

7. Voodoo Music + Arts Experience

Glavni izvođači:

Florence + the Machine, Jack Ü, Modest Mouse, Alesso, Girl Talk, Ozzy Osbourne (featuring Geezer Butler, Tom Morello and Slash), Jane’s Addiction, Santigold, Zac Brown Band, deadmau5

Lokacija:

Nju Orleans

Datumi:

30. oktobar–1. novembar 2015.

Cena:

195 USD za standardnu 3-dnevnu ulaznicu

Ako spojite najukletiji grad u Americi sa izvanrednim melodijama, dobijate savršen vikend za noć veštica. Voodoo Fest zaista prenosi jedinstvenu kulturu i sablasne vibracije Nju Orleansa. Ovaj muzički festival nudi tri različite bine: Le Carnival – prostor za izvođačku umetnost sa nastupima nezavisnih muzičara, kao i andergraund burleskom i cirkuskim nastupima; Le Flambeau – prostor posvećen lokalnoj muzičkoj sceni; i Le Ritual – bina na kojoj nastupaju najpopularniji nacionalni izvođači i mejnstrim izvođači.

Nije potrebno posebno naglašavati da će vam za ovaj događaj biti potreban kostim za noć veštica. Pripremite se za mnoštvo spontanih uličnih zabava. Ovaj grad nikada ne spava.