Mišljenja članova projekta AX700

Novi Handycam®
top-model za sve
profesionalce i entuzijaste
.

Upoznajte naše inženjere.

Profesionalne filmske kamere kompanije Sony odavno su veoma hvaljene na poljima snimanja video zapisa, uključujući televizijske studije i filmske produkcije. Sony sada objedinjuje napredne tehnologije kamkordera i stručnost u jednom potrošačkom modelu – a rezultat toga je FDR-AX700. Zašto Sony uvodi ovaj model kamkordera Handycam® visokih performansi – koji se bezmalo može nazvati profesionalnim kamkorderom – na tržište široke potrošnje? Intervjuisali smo tri člana razvojnog tima kako bi s nama podelili svoje uvide i ciljeve.

Džuničiro
Džuničiro Tamagava 

[planiranje proizvoda]

Nobuhiro
Nobuhiro Onouči 

[dizajn proizvoda (vođa projekta)]

Hitoši
Hitoši Ueda

[softverska tehnologija (AF)]

Koncept

Funkcionalnost i dizajn omogućavaju da se iskaže pravo umeće pri snimanju video zapisa, koja osvaja profesionalce i zadovoljava potrebe amatera.

Pre svega, kako je AX700 dostigao naprednu fazu razvoja? Šta stoji iza svega toga?
AX700

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

4K televizori postaju sve popularniji i širok krug korisnika sve češće koristi softver za uređivanje filmova, što stvara dramatične promene na polju snimanja filmova. Amateri čiji je hobi snimanje filmova traže visoke performanse i jednostavan rad kakav nude profesionalni modeli. To znači da se polako briše granica između profesionalaca i amatera. Sony je prethodno predstavio odvojene kamere za širok krug korisnika i za profesionalnu upotrebu za emitovanje TV programa i produkciju filmova. Ali, trenutno oba tipa korisnika biraju proizvode za snimanje bez ograničenja nivoa profesionalnosti. Na primer, profesionalni stvaraoci filmova s oduševljenjem su podržali seriju α digitalnih fotoaparata s izmenjivim objektivima visokih performansi za široki krug korisnika. Zato smo sada predstavili tri modela kamkordera – XDCAM PXW-Z90 (u daljem tekstu „Z90“), NXCAM HXR-NX80 (u daljem tekstu „NX80“) i Handycam® FDR-AX700 (u daljem tekstu „AX700“) – kako bismo zadovoljili potrebe profesionalaca i amatera na polju video kamera.

Z90 i NX80 smatraju se profesionalnim video kamerama, dok se AX700 smatra potrošačkom video kamerom pod imenom Handycam®. Te tri video kamere zapravo su kao rođaci koji pružaju skoro istovetne performanse kvaliteta slike. Što se tiče pojedinačnih razlika, Z90 i NX80 imaju prigodne ručice za snimanje iz niske perspektive i lako nošenje, kao i XLR priključke koji su neophodni za profesionalno korišćenje. Pored toga, Z90 ima još jedan priključak koji podržava profesionalni XAVC format koji je popularan u televizijskoj industriji.

Koji su bili ciljevi razvoja modela AX700 linije Handycam®?
Džuničiro Tamagava

Džuničiro Tamagava
planiranje proizvoda

FDR-AX100 („AX100“), predstavljen 2014, bio je prethodni top-model kamkordera Handycam®. Podrška za snimanje 4K filmova i mogućnost snimanja izuzetno kvalitetnih slika – npr. transformisanje lepih fotografija u zadivljujuće filmove – sjajno je ocenjena. AX700 prevazilazi prethodni model i objedinjuje visoke performanse s dodatnim funkcijama i pruža veliku upotrebnu vrednost. Dok napredni amateri istražuju snimanje filmova kao sveobuhvatni hobi, čujemo da korisnici žele veći užitak pri snimanju uz mogućnost unošenja preciznih promena postavki. A profesionalci koji koriste Handycam® kao poslovnu alatku za snimanje žele i zaista profesionalne funkcije. Prilikom razvoja modela AX700, vodili smo računa o tim mišljenjima i zahtevima.

Nobuhiro Onouči
[dizajn proizvoda (vođa projekta)] 

Da bismo razvili AX700, sastavili smo mešovit tim od članova grupa za kamere za širok krug korisnika i za profesionalne kamere i projekat predstavlja rezultat rada objedinjenog tima. Takav način organizacije – a ne puko biranje članova iz dva tima – do sada je nezabeležen. Budući da nam je cilj bio da napravimo kamkorder profesionalnog kvaliteta, kakav bi tim bio idealan? Često smo o tome razgovarali i zaključili da kao vodeće osoblje treba da izaberemo ljude koji se bave dizajnom profesionalnih kamera, a da iskoristimo i iskustva članova tima za potrošačke kamere da bismo se izborili s razvojnim izazovima ovog modela.

Nobuhiro Onouči
Kakvim naročitim zahtevima odgovara model AX700?
4k

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda] 

Najčešći zahtev korisnika modela AX100 bio je automatski fokus i tokom razvoja modela AX700 naglasak smo stavili na mogućnost automatskog fokusiranja. Kombinacija velikog senzora slike od 1,0 inča i funkcije 4K snimanja može da snima slike uz malu dubinu polja, ali takve performanse zahtevaju veoma precizan fokus. Čak i ako objekat izgleda kao da je u fokusu tokom snimanja, korisnici se nekad razočaraju kad pogledaju snimljeni materijal na velikom ekranu 4K televizora kod kuće i uoče da objekat nije jasno fokusiran kao što su očekivali. Kamera mora sve vreme i u pravom momentu da bude precizno fokusirana na objekte jer se scene ne ponavljaju i dešavaju se samo jednom. To možda zvuči kao da su osnovne performanse, ali korisnicima moramo da omogućimo uspešno snimanje objekata uvek kad iskrsnu dragocene prilike. To je bio naš osnovni cilj i razlog iz kog smo se koncentrisali na performanse AF.

Da li je AX700 zadržao druge važne funkcije profesionalnih video kamera?

Nobuhiro Onouči
[dizajn proizvoda (vođa projekta)]

Lako rukovanje je ključno za profesionalne korisnike. Struktura menija i način rada glavne su razlike u odnosu na Handycam® modele. AX700 omogućava preciznije promene postavki, a posebnu pažnju smo posvetili jednostavnom radu. Povećali smo rezoluciju OLED elektronskog tražila (EVF) i LCD-a da bismo smanjili zamor očiju pri pregledu slika i proaktivno smo opremili AX700 vrhunskim uređajima koji se koriste u profesionalnim kamerama. Ispitali smo i oblik rukohvata kamere tokom razvoja modela AX700 kako bismo obezbedili veću stabilnost prilikom procesa snimanja i posvetili pažnju standardima izdržljivosti profesionalnih modela kako bismo omogućili korišćenje u zahtevnim okruženjima.

oled tražilo lcd
Tehnologija

Brzina automatskog fokusa koja se dokazala na fotoaparatima s izmenjivim objektivima serije α sada ispoljava svoj pravi potencijal na polju snimanja video zapisa.

Recite nam više o automatskom fokusu modela AX700 i na koji način mu je razvojni tim posvetio posebnu pažnju.
Hitoši Ueda

Hitoši Ueda
[softverska tehnologija (AF)]

Prvi put u istoriji kamkordera Handycam®, AX700 koristi sistem tehnologije automatskog fokusiranja Fast Hybrid AF, koji je reputaciju stekao zahvaljujući izmenjivom objektivu serije α kompanije Sony i Cyber-shot kompaktnim digitalnim fotoaparatima. Funkcija koja se ističe jeste novi AF sa faznom detekcijom kombinovan sa standardnim AF sa detekcijom kontrasta, koji pruža neverovatno automatsko fokusiranje – izuzetno brzo, tačno i postojano praćenje. Dodatna prednost je to što se na LCD ekranu prikazuje položaj fokusa u zelenom okviru za AF.

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Ono što je važno u vezi s automatskim fokusiranjem kod fotografija jeste koliko brzo i precizno aparat može da se fokusira na ciljani objekat. Međutim, snimanje video zapisa koristi proces transformacije slike izvan fokusa u sliku u fokusu za snimanje filmskih izraza. Tada brzo fokusiranje ne pruža nužno izuzetan rezultat slike u filmu. U produkciji se često namerno bira sporo ali glatko fokusiranje kako bi se dobio impresivan filmski izraz. Naravno, u nekim slučajevima je za snimanje filma važan brz i precizan AF, ali takođe je važan i gladak pokret fokusiranja i doživljaj njegovog kvaliteta.

Hitoši Ueda
[softverska tehnologija (AF)]

Tehnologija AF ne postiže samo brz već i prirodan, gladak pokret fokusiranja i kombinuje senzor slike, AF sa faznom detekcijom i novi algoritam razvijen isključivo za snimanje filmova. Kako se kamera prebacuje s tačke koja je trenutno u fokusu na sledeći ciljani objekat? Zahvaljujući sistemu AF sa faznom detekcijom koji predviđa ciljano odredište, kamera u pozadini izvršava izračunavanje odgovarajuće brzine fokusiranja kako bi se postiglo glatko fokusiranje slike u filmu. Stoga, AX700 pruža izbor od sedam različitih brzina fokusiranja.

Pomenuli ste automatsko fokusiranje postojanog kvaliteta. Da li možete da pružite više detalja?
AF

Hitoši Ueda
[softverska tehnologija (AF)]

Naravno. Postojana priroda praćenja objekta predstavlja još jednu prednost modela AX700. Ukupno 273 tačke AF sa faznom detekcijom pružaju približno 84% pokrivenosti AF cele oblasti slike, a svaka od tih AF tačaka ima ulogu u izračunavanju mesta na objektu u fokusu. Sistem zatim kombinuje podatke svake od tih AF tačaka i identifikuje objekat na koji korisnik cilja. Štaviše, on otkriva veličinu i pokret navedenog objekta i postojano nastavlja da ga prati.

Međutim, postojano praćenje nije uvek neophodno. Na primer, ako se vi [korisnik kamere] iznenada nađete u novoj situaciji – dete vam uleti u kadar dok snimate pejzaž – možda ćete želeti da brzo prebacite fokus na dete. U nekoj drugoj situaciji, postojano praćenje vam možda neće biti potrebno dok brzo menjate pravac u kom je usmerena kamera, već će vam umesto toga trebati brzo prebacivanje fokusa s jednog objekta na drugi. Zbog toga smo modelu AX700 dali opseg osetljivosti pri promeni objekta automatskog fokusa. To korisniku omogućava da izabere jedan od pet nivoa osetljivosti za prebacivanje s jednog objekta na drugi – u opsegu od „SA BRZIM ODZIVOM“ do „FOKUSIRANO“. Kamera pruža i pet nivoa postavki opsega dubine pri AF praćenju od „ŠIROKO“ do „USKO“. Zahvaljujući tim prilagodljivim funkcijama, korisnik može da snima slike baš onako kako želi.

Novi algoritam takođe ima važnu ulogu u proceni pri prelasku na drugi objekat. A da bi se postiglo prilagođavanje različitim okruženjima, neophodna je izuzetna veština podešavanja. Kao član razvojnog tima kompanije Sony i kao pojedinac, stekao sam bogato iskustvo u toj oblasti. Nova kamera ima ono što sam smatrao neophodnim, uz ideje koje sam dobio dok sam bio zadužen za razvoj AF sa faznom detekcijom u ravni fokusa za seriju α fotoaparata sa izmenjivim objektivima. Želeo sam da korisnicima dam mogućnost da snimaju različite tipove filmova u raznim tipovima okruženja. Zato sam iznova istraživao mnogo načina podešavanja i konačno došao do željenih rezultata.

Dakle, AX700 odgovara različitim uslovima i potrebama snimanja? Da li korisnicima možete da predložite način na koji mogu da isprobaju ovu kameru?
Hitoši Ueda

Hitoši Ueda
[softverska tehnologija (AF)]

Pa… znate, u Japanu mnogi korisnici kamera snimaju vozove. Ali, vozovi ne prolaze često. Uz ograničene prilike za snimanje, teško je snimiti vozove s jasnim fokusom pomoću ručnog fokusiranja, a to je naročito teško kad pravite video zapise vozova 4K kvaliteta koji zahtevaju napredne tehnike fokusiranja. AX700 u takvim uslovima snimanja pruža Fast Hybrid AF kako biste dobili odlične rezultate. U drugim uslovima, kao što je snimanje video zapisa na prometnim mestima punim složenih pokreta, postavka postojanog AF pruža veoma korisne performanse.

Uređaj

Prednost kompanije Sony leži u internom razvoju svih glavnih uređaja. To nam omogućava da pružamo najbolju kombinaciju rešenja i odgovarajuću tehnologiju.

Dakle, Fast Hybrid AF postiže jasan fokus kako bi povećao kvalitet 4K video zapisa. Da li možete da objasnite prednosti 4K filmova?
Nobuhiro Onouči

Nobuhiro Onouči
[dizajn proizvoda (vođa projekta)]

AX700 ima slojeviti Exmor RS™ CMOS senzor od 1,0 inča. Taj senzor slike dizajniran je kao slojevita kružna struktura koja omogućava obradu signala velikom brzinom i obradu piksela na različitim slojevima i omogućava brzo očitavanje podataka. To doprinosi poboljšanju kvaliteta slike, ali i sprečava izobličenje slike izazvano fenomenom „pokretnog zatvarača“.

Taj Exmor RS CMOS senzor kombinovan je sa procesorom slike velike brzine BIONZ X da bi se postigli prirodni tonovi i teksture, objektivom ZEISS® Vario Sonnar T* koji obuhvata tanki AA (napredni asferični) objektiv kompanije Sony da bi se dobile performanse vernog prikaza od ugla do ugla i interno razvijenim algoritmom za izuzetno kvalitetne filmske slike. Ta „četiri glavna oslonca“ – senzor slike, procesor slike, jedinica objektiva i algoritam – realizovana su kroz blisku saradnju tima kompanije Sony tokom detaljnog internog razvoja. To je zaista najbolje što Sony može da ponudi.

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Ovaj Exmor RS CMOS senzor kombinovan je s brzim procesorom slike BIONZ X da bi se postigao prirodan izraz tonova i teksture, objektivom ZEISS® Vario Sonnar T* koji sadrži tanki AA (napredni asferični) Sony objektiv kako bi se dobio veran prikaz od ugla do ugla i interno razvijenim algoritmom da bi pružao izuzetno kvalitetne kadrove. Ta „četiri glavna oslonca“ – senzor slike, procesor slike, jedinica objektiva i algoritam – realizovana su kroz blisku saradnju tima kompanije Sony tokom detaljnog internog razvoja. To je zaista najbolje što Sony može da ponudi.

bionz x
Da li se 4K HDR (u daljem tekstu „HDR“) sada koristi kako bi se povećala atraktivnost 4K filmova?
HDR

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Verovatno se pitate šta je uopšte HDR. Ukratko rečeno, HDR pruža slike slične ljudskom poimanju realnosti. U poređenju s konvencionalnim televizorima, ta tehnologija postiže izraz šireg dinamičkog opsega suptilnih gradacija. Prelepu sliku ne čini samo neverovatna rezolucija, već i razni drugi elementi. Proučili smo HDR kako bismo došli do bogatog spektra i reprodukcije boja, savršenih gradacija od osvetljenih delova slike do delova koji su u senci i, sve u svemu, slika koje oduševljavaju.

Za uživanje u HDR filmovima neophodni su televizori koji podržavaju HDR, a raste i dostupnost televizora koji podržavaju 4K HDR. Zato smo odlučili da stvorimo okruženje za snimanje u kom korisnici mogu da stvaraju HDR filmove i odmah uživaju u lepoti HDR-a na televizoru koji ga podržava bez složenog uređivanja. Sony je već predstavio profesionalne kamkordere koji podržavaju HDR, a ta tehnologija uključena je i u AX700. Kao velika prednost, razvoju modela AX700 pridružili su se članovi tima za profesionalne kamere. Nadamo se da će korisnici modela AX700 uživati u filmovima na Sony BRAVIA TV-u koji podržava 4K HDR za potpun doživljaj lepote 4K HDR filmova na velikom ekranu. Napomena: Za prikaz HDR filmova, korisnik USB kablom može da poveže AX700 sa televizorom koji podržava HDR (HLG) kompanije Sony. Pri povezivanju HDMI kablom, neophodno je dodatno podešavanje TV-a.

Kompatibilno sa 4K HDR formatom
Upotrebljivost

Odgovaramo na zahteve za korisne menije i dodatnu opremu i pružamo dizajn koji korisnicima pomaže da brzo i lako odaberu opcije i koriste te izbore.

Pored toga što pruža vrhunski kvalitet slike i različite izraze pri snimanju, na koji još način Sony pomaže korisnicima da unesu više strasti u snimanje video zapisa?
Džuničiro Tamagava

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Postoji mnogo načina za snimanje video zapisa. Zbog toga što je AX700 video kamkorder, trebalo bi da pruža najveću radnu udobnost pri snimanju filmova. Cilj nam je bio da AX700 bude najbolji izbor za jednostavan rad jer verujemo da korisnici kompanije Sony to očekuju i raduju se tome.

Nobuhiro Onouči
[dizajn proizvoda (vođa projekta)]

Zato smo se trudili da postignemo doživljaj pri radu u kom će korisnici uživati, kao da je kamera deo njihovog tela. AX700 je dizajniran s namerom da korisnicima omogući da bez teškoća snimaju slike kao što su zamislili. S tom idejom na umu, uveli smo genijalne dizajne – uključujući balans težine koji korisnici mogu da primete dok drže kameru tokom snimanja, kao i lakoću pritiskanja tastera i rada s menijem. Na primer, AX700 je donekle veći od modela AX100. To je rezultat dizajna većeg rukohvata koji je češći kod profesionalnih kamkordera i koji profesionalcima olakšava rukovanje proizvodom. Zahvaljujući tome korisnici mogu čvrsto da drže kameru i da glatko rukuju preciznim podešavanjima brzine zumiranja. Pored toga, prsten za zumiranje objektiva dobro je prilagođen prstima kako bi korisnici mogli da precizno da rukuju njime. Bilo bi mi drago kad bi korisnici primetili tu suptilnu odliku.

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Iako potrošači obično dugo porede specifikacije pri biranju proizvoda kao što je ovaj, obratili smo pažnju ne samo na stvarne specifikacije već i na doživljaj prilikom korišćenja proizvoda. Želeli smo da omogućimo korisnicima da zaista bez problema stvaraju filmove i da se u potpunosti posvete snimanju. Na primer, poboljšana je preciznost EVF i LCD ekrana, tako da se može pouzdano proveriti da li je objekat u fokusu i bez poteškoća se mogu izvršiti promene postavki i procesa snimanja. Pomenuli smo povećanje rezolucije EVF i LCD ekrana i napomenuli da zeleni okviri u obliku kvadrata označavaju oblasti fokusa senzora AF sa faznom detekcijom. Međutim, zbog toga što se ti zeleni indikatori pojavljuju direktno na željenom mestu fokusiranja, ti pokretni okviri mogu poprilično da odvraćaju pažnju ako trepere dok se kreću oko objekta. Zato smo iznova diskutovali o broju, veličini i boji tih okvira, ne samo sa članovima softverskog tima već i sa dizajnerima, pre nego što smo odlučili koje je rešenje prihvatljivo.

Nobuhiro Onouči
Dizajn proizvoda (vođa projekta)]

Veoma je povećana preciznost funkcije kontrolnog prikaza fokusa, koja prikazuje oblast fokusa pri snimanju pomoću ručnog fokusiranja. Čak i pri snimanju 4K filmova visoke rezolucije, fokusiranjem može da se upravlja ručno uz željenu preciznost jer smo iznova proučili sistem kako bismo obezbedili jasan prikaz oblasti fokusa. Sigurni smo da će korisnici time biti zadovoljni. To predstavlja veliku prednost koju omogućava poboljšana rezolucija EVF i LCD ekrana.

U dizajn su izdašno dodati uređaji visokih performansi jednaki onima u profesionalnim video kamerama. Najbolji primeri takvih uređaja uključuju EVF i LCD ekrane, za koje se stvarno nadamo da će ispuniti velika očekivanja korisnika. Mislim da je veoma dobar odnos cene i performansi najbitniji razlog atraktivnosti modela AX700.

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Kao odgovor na povratne informacije u vezi s modelom AX100, modelu AX700 obezbedili smo i mnogo korisnih funkcija za snimanje filmova, uključujući veliki taster za zum i dva otvora koji korisnicima omogućavaju da istovremeno ubace dve SD kartice. 

Postoji mnogo toga što se može reći o meniju korisničkog interfejsa (UI), zar ne?
meni

Nobuhiro Onouči
[dizajn proizvoda (vođa projekta)]

Broj stavki menija znatno je veći. Međutim, ako meni postane previše složen, „poboljšanje“ gubi smisao. Zato smo na kućište kamere postavili šest prilagodljivih tastera koji korisnicima omogućavaju brz pristup željenim funkcijama i njihovu upotrebu. Oni mogu unapred da se podese za izbor često korišćenih stavki od preko 40 stavki menija.

Ako se za jedan od tih tastera podesi „Direktni meni“, korisnik može da kontroliše i prilagođava postavke kao što su otvor blende, ISO osetljivost i brzina zatvarača putem unakrsnog upravljanja pomoću tastera. Takve promene postavki mogu da se izvršavaju samo desnom rukom, a leva ostaje slobodna za druge zadatke.

Hitoši Ueda
[softverska tehnologija (AF)]

Kad je mesto za snimanje na otvorenom previše osvetljeno za proveru na LCD ekranu, predlažem kombinovano korišćenje EVF ekrana i unakrsnog tastera, koji sjajno funkcionišu zajedno.

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Evo još jedne prednosti. Čak i ako je prozor menija prikazan na LCD ekranu, on ne prekriva ekran potpuno. Mnogi profesionalci ne vole funkcije koje potpuno zaklanjaju to što kamera snima. Ovaj dizajn korisničkog interfejsa uzima u obzir mišljenja iskusnih korisnika profesionalnih kamera.

Poruka

Postoji pregršt načina na koje možete da stvarate interesantne filmove. Nadamo se da će se AX700 svideti što većem broju ljudi.

Recite nam na koji način funkcije snimanja za usporeni i ubrzani snimak i izuzetno usporeno snimanje proširuju opseg filmskih izraza.
Izuzetno usporeno snimanje

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Pored mnogo različitih načina snimanja filmova, AX700 ima dva specijalna režima izražavanja „vremena“. Uz Exmor RX CMOS senzor, jedna od tih funkcija jeste režim izuzetno usporenog snimanja koji omogućava snimanje 960 kadrova/s. Tako AX700 može da snima do 40 puta usporene filmove, što je pre samo nekoliko godina bilo dostupno isključivo kod skupih profesionalnih kamera. Druga takva funkcija jeste režim usporenog i ubrzanog snimka koji omogućava izbor brzine snimka u opsegu od 120 do 1 kadra u sekundi. Mnogi ljudi poznaju tehniku usporenog snimka jer se ona često vidi na televiziji. Pored toga, tehnika ubrzanog snimanja video zapisa povezuje niz fotografija snimljenih u intervalima kako bi napravila film koji izgleda kao da se odvija velikom brzinom. Kamera beleži interesantne trenutke svakim snimkom. Nadam se da ćete vi, kao i mnogi drugi korisnici, uživati u tom efektu.

Čuo sam da ciljna grupa modela AX700 nije povezana s polom ili porodičnim stanjem, već je on namenjen korisnicima koji su izbirljivi kad je u pitanju snimanje video zapisa. Obavestite o tome te ljubitelje snimanja filmova.
Džuničiro Tamagava

Džuničiro Tamagava
[planiranje proizvoda]

Odnedavno, pored profesionalaca, snimanju filmova i uživanju u uređivanju inspirativnih video zapisa priključuje se i širok krug korisnika. A svoja dela sad mogu da objave na društvenim mrežama i dele ih s ljudima širom sveta. Pretpostavljam da su takvi producenti – uključujući korisnike koji planiraju da snimaju filmove pomoću modela AX700 – posvećeni snimanju i svojim delima. Zato želim da nastavim da razvijam proizvode koji u osnovi ispunjavaju očekivanja takvih entuzijasta. Pokažite filmove koje ste snimili modelom AX700 i delite ih s publikom. Nadam se da ću videti dela koja koriste prednosti izuzetno lepih efekata automatskog fokusa. 

Hitoši Ueda
[softverska tehnologija (AF)] 

Ovog puta, naišao sam na mnoge izazove prilikom razvoja funkcije Fast Hybrid AF i zadovoljan sam što smo modelu AX700 dali bogat izbor tehnoloških prednosti i preporučenih funkcionalnosti. AX700 nastavlja tradiciju Handycam® kamkordera koji korisnicima omogućavaju da odmah lako snimaju divne video zapise, bez menjanja podrazumevanih postavki. Ipak, najbolja strana ove kamere jeste prilagodljivost koja odgovara različitim zahtevima kao profesionalni kamkorder i povećava slobodu snimanja. Želeo bih da u potpunosti iskoristite fleksibilne postavke u skladu sa svojim potrebama u mnogim različitim uslovima snimanja. Što češće koristite kameru, verujem da ćete je sve više voleti.

Hitoši Ueda
Nobuhiro Onouči

Nobuhiro Onouči
[dizajn proizvoda (vođa projekta)]

AX700 je rezultat značajnih inovacija dostojnih vrhunskog Handycam® modela pažljivo dizajniranog za snimanje filmova iz snova profesionalnih korisnika, kao i amatera. Voleo bih da ga potencijalni korisnici uzmu u ruke, dodirnu, osete ga i koriste za snimanje kako bi prepoznali pravi potencijal njegovih performansi. Ova kamera pružiće vam video zapise koji su daleko glatkiji i lepši nego što ste ikad mogli da zamislite.