Koncept „Delić života“ za 2017.
Stilizovanje prostora i ugođaja pri gledanju

Budući da pruža neverovatan ugođaj pri gledanju bez narušavanja opuštajuće atmosfere životnog prostora, koncept „Komadić života“ za dizajn kućnih proizvoda transformiše ulogu televizora kroz potpuno novi estetski stil čitavog životnog prostora.

Kombinacija elemenata iz životnog prostora

TV ekrani su sve veći i veći. Životni prostor treba da bude udobno i prijatno mesto. Koncept „Komadić života“ pokušava da pronađe ravnotežu u tom kontekstu jer teži tome da uspostavi harmoničan balans između kućnih proizvoda i dnevne sobe. Ideja koja stoji iza dizajna ovog novog kućnog proizvoda bila je jednostavna: ako uzmete sve elemente, materijale i osnovna pravila koja su oduvek bila deo ideala „dnevne sobe“, raščlanite ih na pojedinačne delove i ponovo ih sastavite na nove načine, možda ćete uspeti da pronađete harmoničnije kombinacije komponenata i proizvoda u dnevnoj sobi.

U skladu sa tom idejom, dizajneri su počeli da prikupljaju uzorke praktično svega što su uspeli da pronađu u životnom prostoru – od obrisa stolica i drugog nameštaja, preko materijala zidova i šablona pločica do tekstura kao što su tkanina i koža. Rekonfigurisanjem proizvoda pomoću tih uzoraka i elemenata nameštaja i arhitekture, naš tim je došao do inovativnog pristupa kućnim proizvodima koji karakteriše ne samo sklad između stvari i njihovog okruženja, već i to što same stvari oblikuju prostor.

Polica za knjige
Život u prostoru
Sto za opuštanje
Elementi i materijali
Konstanta u životnim prostorima koje zamišljamo

Šta vidite kad zamislite udoban životni prostor? Gde smeštate kauč? Gde stoje knjige, vaze i drugi predmeti? Kakav je generalni stil? A kako se televizor, standardni deo scene životnog prostora, uklapa u tu sliku? Želeli smo da budemo sigurni da će se dizajn našeg proizvoda za kuću savršeno uklopiti u proces stilizovanja idealne dnevne sobe.

Tako, glavni art direktor

Odiše konceptom modernog života

Kod BRAVIA™ modela za 2017. cilj nam je bio da dobijemo lagan i prijatan izgled koji se uklapa u moderni stil života. Svi različiti elementi dizajna povezani su tim osnovnim pristupom. Postolje je elegantno i podseća na stolicu. Zadnja tabla podražava teksturu zidova i tkanina, dok smele kombinacije glatkih i toplih materijala daju notu izuzetnosti savremenom dizajnu enterijera.

Lepota koja oduzima dah je svuda oko nas

Serija XE94/93

Serija XE94/93, vrhunski spoj neverovatnih 4K HDR vizuelnih sadržaja i fenomenalnog dizajna za enterijer, ima zadnju ploču koja obezbeđuje dobro uklapanje proizvoda na bilo koje mesto u dnevnoj sobi. Zadnja ploča više ne igra sporednu ulogu u sveukupnom izgledu, već sada ima upečatljivu geometrijsku šaru koja podseća na zidove i pločice, tako da blista na estetskom planu. Upečatljiva transformacija ide korak dalje od samog izgleda ploče iz udaljenosti. Linije i prorezi za ventilaciju na spoljašnjem poklopcu ploče stapaju se u veću šaru, prikrivajući svaki trag mehaničkih uređaja koje većina televizora ima na zadnjoj strani. Tekstura nalik koži na zadnjem poklopcu zaokružuje sklop zadnje ploče, što doprinosi intenzivnijem vizuelnom prisustvu.

Vitki nogari na tankoj ploči podsećaju na stolicu, naglašavaju gracioznost celokupnog izgleda i pružaju uravnoteženu potporu, dok su u postolju smešteni svi kablovi, što rasterećuje oblast nogara. LCD ekran ima jednostavnu strukturu sa dve ploče u dve različite boje. Dok crna ploča ekrana omogućava gledaocima da se užive u doživljaj uz diskretnu pozadinu, metalik nijansa zadnje ploče poboljšava kompletno uklapanje proizvoda u okruženje dnevne sobe. Donji delovi dve ploče postavljeni su vertikalno da bi se stvorio prostor za zvučnike koji direktno emituju zvuk, što povećava njegov kvalitet.

Geometrijska zadnja ploča
Tekstura kože
Tanko postolje koje podseća na stolicu
Dizajn u vidu ploča
Nenametljiv i diskretan poput standardnog komada nameštaja

Serija XE90

Budući da serija XE90 ima tanku masku koja podseća na linijski crtež sa ciljem eliminisanja strukturnih smetnji pri doživljaju gledanja, njen dizajn podiže minimalno prisustvo na novi nivo. Postolje, koje objedinjuje ploču niskog profila i tanke nogare za potporu, naglašava taj utisak lakoće pomoću diskretnih zaobljenih delova. Sa druge strane, stanjena periferna oblast na zadnjoj ploči daje završni pečat celokupnom obliku uz sofisticiranu eleganciju.

Silueta koja se uklapa u životne prostore

Serija XE85/XE80

Serija XE85/XE80 ima srebrnu liniju koja se proteže duž vrha i bočnih delova ekrana stvarajući vizuelni nagoveštaj tankog profila proizvoda i razdvajajući dve jednostavne ploče koje čine strukturu kućišta. Da bi se formirala jasna silueta, i postolje ima veoma tanku srebrnu liniju na gornjoj površini, što pojačava utisak prefinjenog kvaliteta kojim odiše dizajn. Srebrni tonovi televizora pripadaju toplijem delu spektra boja, pa proizvod može da se uklopi sa drvenim policama i podom, što mu daje još veću estetsku privlačnost.

Uz lepotu u 360° televizor sjajno izgleda bilo gde

Želeli smo da serijom BRAVIA napravimo korak dalje od sjajnog izgleda prednjeg dela proizvoda. Tanka maska uklanja granice između životnog prostora i vizuelnog sadržaja, ali mi smo se fokusirali na to da zadnja strana bude vizuelno što privlačnija – takav televizor na razne načine može da se uklopi u enterijer. Dizajn koji smo osmislili doprinosi ponovnoj interpretaciji televizora kao višedimenzionalnog objekta koji može da stoji na bilo kom mestu u prostoriji, za razliku od jednodimenzionalne površine koja se stavlja u neki ugao. To korisniku daje veliku slobodu za razmeštaj u prostoriji.

Jokota, umetnički direktor

U sklopu koncepta „Delić života“ ponovo smo razmotrili osnovnu potrebu – stilizovanje životnog prostora – i pronašli inspiraciju za nove televizore. Neverovatan video i zvuk samo su jedan deo te ponude. Harmoničan odnos sa prostorom, koji proizvodima daje raznovrsne mogućnosti uklapanja u enterijer, jeste ono što doživljaj zaista čini savršenim.