TriporousTM, doprinos čistom svetu

Revolucionarni novi materijal za filtriranje odličnih performansi kompanije Sony, recikliran od otpadne biomase.

Revolucionarni novi materijal za filtriranje za vodu i vazduh

TriporousTM kompanije Sony predstavlja jedinstven višenamenski materijal za filtriranje dizajniran da čisti vodu i vazduh i unapredi bezbednost, higijenu i udobnost u okruženjima širom sveta. Uz TriporousTM, Sony zamišlja budućnost u kojoj će čista voda i vazduh biti dostupni svima.
Pobednik u kategorijama „Nagrada podsticaja za pronalaske u 21. veku“ i „Doprinos 21. veku“ Instituta za pronalaske i inovacije u Japanu.

Slika logotipa za Triporous
Davanje nove svrhe odbačenom otpadu
Slika: Triporous je napravljen u potpunosti od odbačene pirinčane ljuske
TriporousTM je napravljen u potpunosti od odbačene pirinčane ljuske

TriporousTM se proizvodi od 100% biomase. Tehnologija kompanije Sony koristi višak biomase za pravljenje materijala TriporousTM, što može da pomogne da se smanji uticaj na okruženje.

Godišnje odlaganje pirinčane ljuske po regionu

Širom sveta baca se oko 150 miliona tona godišnje

[1] Azija (Bangladeš, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Japan, Mijanmar, Pakistan, Filipini, Tajland, Vijetnam): 136 Mt
[2] Afrika (Egipat, Nigerija): 6,16 Mt
[3] Južna Amerika (Brazil): 4,74 Mt
[4] Severna Amerika (SAD): 2,04 Mt
[5] Evropa (EU): 0,84 Mt
[6] Okeanija (Australija): 0,06 Mt

Šta je to TriporousTM?
Brža apsorpcija i veće čestice

TriporousTM ima pore tri različite veličine, tako da može da hvata veće organske supstance, kao i da hvata neke organske supstance mnogo brže i efikasnije od standardnih filtera od aktivnog uglja. Organske supstance koje hvataju veće pore obuhvataju bakterije i viruse, velike proteine poput nekih alergena i enzima i niz velikih organskih molekula.

[1] TriporousTM [2] Aktivni ugalj

Slika brže apsorpcije i većih čestica
TriporousTM je mnogo bolji od aktivnog uglja

Jedinstvena mikrostruktura čini TriporousTM efikasnim za apsorbovanje gasova i neprijatnih mirisa. Pruža vrhunske performanse u uklanjanju većih organskih supstanci iz tečnosti, npr. bakteriofaga MS2, u poređenju s aktivnim ugljem zasnovanim na ljuski kokosa koji se obično koristi za prečišćavanje vode.

[1] Zagađenje [2] Vreme (min.) [3] TriporousTM rezultat [4] Aktivni ugalj zasnovan na ljuski kokosa

Slika materijala Triporous sa boljim rezultatima od aktivnog uglja
Mogućnosti materijala TriporousTM

Zamislite sportsku odeću bez neprijatnih mirisa, brže i efikasnije pročišćavanje vode i vazduha i unapređenja različitih proizvoda poput hrane, kozmetike i elektronike – sve su to izuzetne mogućnosti uz tehnologiju TriporousTM.

Poboljšanje kvaliteta vode

TriporousTM filtriranje može da se koristi za obezbeđivanje čiste vode za piće u nesanitarnim okruženjima. To je posebno od koristi u zemljama u razvoju.

Poboljšanje kvaliteta vazduha

TriporousTM pročišćava vazduh apsorbujući zagađivače kao što su industrijska isparenja i gasovi. Time može i da se smanji izloženost nekim mikroskopskim česticama (PM 2,5) i fotohemijskom smogu.

Slika: dr Seičiro Tabata
Očuvanje životne sredine uz pirinčanu ljusku

Dr Seičiro Tabata

Pronalazač materijala Triporous
Sony Corporation

U procesu osnovnog istraživanja materijala za baterije, radio sam na razvoju novog poroznog materijala TriporousTM. Napravljen od otpadne biomase od pirinčane ljuske, ima tri tipa pora različitih veličina („tri“ u imenu dolazi od broja tri). Ova jedinstvena mikrostruktura omogućava razne potencijalne primene ovog materijala. Na primer, mogućnost materijala TriporousTM da uklanja čestice virusa znači da može da pomogne da se osigura čista voda u delovima sveta koji nisu povezani sa električnom mrežom. Istraživanje i razvoj još uvek su u toku. Putem ovog novog materijala koji pročišćava vodu i vazduh želim da doprinesem stvaranju udobnijeg i održivijeg života za ljude širom sveta.

Slika materijala Triporous
TriporousTM

Inovativni novi materijal za pročišćavanje vode i vazduha (samo na engleskom jeziku)

Slika: doprinos smanjenju uticaja na okruženje
Doprinos smanjenju uticaja na okruženje
Slika projektora nove generacije
Projektori za sledeću generaciju
Slika inovativnih načina obezbeđivanja struje za sve
Inovativni načini obezbeđivanja struje za sve
Upiti u vezi sa licenciranjem

Sony je počeo da licencira TriporousTM. Kompanije koje razmatraju korišćenje materijala TriporousTM u vlastitim proizvodima i fabrikama ili žele da sarađuju u poslovanju u vezi s materijalom TriporousTM mogu poslati upite ovde.