TriporousTM, doprinos čistom svetu

Revolucionarni novi porozni ugljenični materijal kompanije Sony, recikliran od suvišne biomase.

Revolucionarni novi porozni ugljenični materijal za pročišćavanje vode i vazduha

Sony Triporous™ predstavlja jedinstveni i svestrani porozni ugljenični materijal za pročišćavanje vode i vazduha i za poboljšavanje bezbednosti, higijene i udobnosti u velikom rasponu okruženja širom sveta. Koristeći TriporousTM, Sony stvara mogućnosti za budućnost u kojoj će čista voda i vazduh biti dostupni svima.
Dobitnik nagrada „Nagrada ohrabrenja za izume u 21. veku“ i „Doprinos u 21.veku“ Japanskog instituta za izume i inovacije.

Slika logotipa za Triporous
Davanje nove svrhe odbačenom otpadu
Slika: Triporous je napravljen u potpunosti od odbačene pirinčane ljuske
TriporousTM se proizvodi od odbačene pirinčane ljuske

TriporousTM se proizvodi od suvišne biomase. Sony tehnologija reciklira suvišnu biomasu da bi se napravio TriporousTM koji može doprineti smanjenju nepovoljnog uticaja na životnu sredinu.

Godišnje emisije pirinčane ljuske po regionu

Širom sveta generiše se oko 150 miliona tona godišnje

[1] Azija (Bangladeš, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Japan, Mijanmar, Pakistan, Filipini, Tajland, Vijetnam): 136 Mt
[2] Afrika (Egipat, Nigerija): 6,16 Mt
[3] Južna Amerika (Brazil): 4,74 Mt
[4] Severna Amerika (SAD): 2,04 Mt
[5] Evropa (EU): 0,84 Mt
[6] Okeanija (Australija): 0,06 Mt

Šta je to TriporousTM?
Brža adsorpcija i adsorpcija većih čestica

TriporousTM ima pore tri različite veličine, što omogućava da adsorbuje veće organske supstance i da adsorbuje neke organske supstance znatno brže i efikasnije u odnosu na standardni aktivni ugalj. Organske supstance koje veće pore adsorbuju obuhvataju bakterije i viruse, velike proteine i čitav opseg velikih organskih molekula.

[1] TriporousTM  [2] Standardni aktivni ugalj

Slika brže apsorpcije i većih čestica
TriporousTM ima bolji učinak od standardnog aktivnog uglja

Jedinstvena mikrostruktura čini TriporousTM efikasnim za apsorbovanje gasova i neprijatnih mirisa. Pruža vrhunske performanse u uklanjanju većih organskih supstanci iz tečnosti, npr. bakteriofaga MS2, u poređenju s aktivnim ugljem zasnovanim na ljuski kokosa koji se obično koristi za prečišćavanje vode.

[1] Zagađenje [2] Vreme (min.) [3] TriporousTM rezultat [4] Aktivni ugalj zasnovan na ljuski kokosa

Slika materijala Triporous sa boljim rezultatima od aktivnog uglja
Mogućnosti materijala TriporousTM

Zamislite sportsku odeću bez neprijatnih mirisa, brže i efikasnije pročišćavanje vode i vazduha i unapređenja različitih proizvoda poput hrane, kozmetike i elektronike – sve su to izuzetne mogućnosti uz tehnologiju TriporousTM.

Poboljšanje kvaliteta vode

TriporousTM filtriranje može da se koristi za obezbeđivanje čiste vode za piće u nesanitarnim okruženjima. To je posebno od koristi u zemljama u razvoju.

Poboljšanje kvaliteta vazduha

TriporousTM pročišćava vazduh apsorbujući zagađivače kao što su industrijska isparenja i gasovi. Time može i da se smanji izloženost nekim mikroskopskim česticama (PM 2,5) i fotohemijskom smogu.

Slika: dr Seičiro Tabata
Očuvanje životne sredine uz pirinčanu ljusku

Dr Seičiro Tabata

Pronalazač materijala Triporous
Sony Group Corporation

Tokom procesa istraživanja materijala za baterije, radio sam na razvoju novog poroznog materijala TriporousTM. Napravljen je od pirinčane ljuske i ima tri tipa pora različitih veličina („tri“ u imenu potiče od broja tri). Ova jedinstvena mikrostruktura pruža materijalu razne potencijalne primene. Na primer, sposobnost materijala TriporousTM da ukloni čestice virusa znači da može doprineti da se obezbedi čista voda u delovima sveta koji nisu povezani na električnu mrežu. Istraživanje i razvoj su još uvek u toku. Putem ovog novog materijala koji čisti vodu i vazduh, želeo bih da doprinesem omogućavanju udobnijeg i održivijeg života ljudi širom sveta.

Slika materijala Triporous
TriporousTM

Inovativni novi materijal za pročišćavanje vode i vazduha (samo na engleskom jeziku)

Slika: doprinos smanjenju uticaja na okruženje
Doprinos smanjenju uticaja na okruženje
Slika projektora nove generacije
Projektori za sledeću generaciju
Slika inovativnih načina obezbeđivanja struje za sve
Inovativni načini obezbeđivanja struje za sve
Upiti u vezi sa licenciranjem

Sony je počeo da licencira TriporousTM. Kompanije koje razmatraju korišćenje materijala TriporousTM u vlastitim proizvodima i fabrikama ili žele da sarađuju u poslovanju u vezi s materijalom TriporousTM mogu poslati upite ovde.