Xperia™: inicijative usmerene na ekološke ambalaže

Dostupnost proizvoda i usluga zavisi od regiona.

Nastojimo da potpuno ukinemo plastičnu ambalažu i napravimo korak dalje na tom putu

Od aprila 2021. primenjujemo Ekološki prihvatljivo postupanje 2025 (GM2025), skup srednjoročnih ekoloških ciljeva koji čine deo plana Road to Zero kompanije Sony. GM2025 progresivno smanjuje količinu plastike u ambalaži naših prenosivih proizvoda, na putu ka potpunoj eliminaciji.

Xperia inicijative za očuvanje životne sredine

U ovom video zapisu možete saznati kako Xperia sprovodi ekološke inicijative.

Za gledanje ovog videa morate da prihvatite Youtube kolačiće

Pristupite svojim preferencama ispod i u delu „Funkcionalni” uključite Youtube kolačiće.

Ambalaža koja se unapređuje

Nastojimo da ambalaža bude bez plastike

Za pojedinačnu ambalažu, uključujući kutije i ležišta proizvoda, sada se koristi naša originalna mešavina materijala.

Slika tri glavna sastojka Sony originalnog mešanog materijala: bambus, šećerna trska i reciklirani papir.
Šta je to Sony originalna mešavina materijala?

Originalna mešavina materijala je papirni materijal koji je razvila kompanija Sony, a proizvodi se od biljaka koje imaju kratak ciklus rasta i od recikliranog papira. Pogodan je za razne vrsta ambalaža.

Manje plastike u spoljnoj kutiji

Ne menjamo zaštitu proizvoda i funkcionalnost ambalaže

[1] Plastika → papir    [2] Plastično ležište je ukinuto 

Naša misija: ukinuti plastične ambalaže

Šinji Kitacava

Inženjer za dizajn ambalaže
Kompanija Sony Corporation, 
Centar za tehnologiju proizvoda

Portret inženjera za dizajn ambalaže Šinji Kitacave

Uspeli smo da izbacimo plastiku iz naše ambalaže. Ambalaža na bazi papira ima dvostruku prednost: pre svega nam omogućava da koristimo postojeće materijale, a da to ne utiče na funkcionalnost, a zatim olakšava odlaganje ili recikliranje jer se radi o jednom papiru. 

Zadovoljni smo napretkom koji smo ostvarili ka cilju izbacivanja plastike iz ambalaže. Međutim, razlika nije lako uočljiva čim uzmete ambalažu u ruke, jer je oblik isti bez obzira na promenu materijala. Kao rezultat toga, uložili smo značajnu količinu vremena i napora da prikupimo informacije i pronađemo bolji pristup kojim ćemo efektivno preneti poruku o očuvanju životne sredine svojim korisnicima. 

Tokom tog procesa, Sony originalna mešavina materijala je odigrala ključnu ulogu u intuitivnom prenosu poruke. Ovaj materijal, koji ima osnovne kvalitete papira, vešto je izrađen od pažljivo odabranih materijala, koji su zadržali svoju prirodnu teksturu i nisu im dodate boje. Koristeći prednosti jedinstvenih karakteristika ovog materijala, usvojili smo nov koncept dizajna: „ambalaža koja se može videti i dodirnuti i koja prenosi našu poruku“ i predstavili smo nov spoljni oblik koji deluje mekano i prirodno. 

Ambalaža od originalne mešavine materijala služi kao temelj za poruke koje želimo da prenesemo jer otelotvoruje našu viziju budućnosti u kojoj korisnici aktivno sa nama učestvuju u očuvanju životne sredine.

SRODNI PROIZVODI