Pakovanje za planetu

U sklopu napora za očuvanje resursa, Sony se trudi da znatno smanji količinu plastike koja se koristi u pakovanjima svojih slušalica. 

Inicijativa 1

Od plastičnog do papirnog pakovanja
Smanjen sadržaj plastike za 90%

U sklopu naših dalekosežnih mera obnavljanja, menjamo spoljno pakovanje postojećih modela kako bi bilo papirno, a ne plastično. Konkretno, spoljno pakovanje uređaja MDR- EX15AP redizajnirano je kako bi se ukupna upotreba plastike smanjila sa oko 96% na manje od 5%.

Ilustracija koja objašnjava poređenje korišćenja plastike
Poređenje stopa korišćenja plastike

[1] Pre obnavljanja [2] Posle obnavljanja

Slika dva pakovanja proizvoda; pre i posle obnavljanja
Opšti prikazi pakovanja za MDR-EX15AP

[1] Pre obnavljanja [2] Posle obnavljanja

Manje plastike radi lakšeg recikliranja

Ranije je pri dizajniranju kartona korišćena PP (plastična) laminacija, koja je sprečavala recikliranje. To je zamenjeno lakom otpornim na abraziju koji omogućava recikliranje kartona. 

[1] Proces PP laminacije površine papira
[2] Primena UV laka pomoću tehnologije štampanja

Ilustracija

Inicijativa 2

Pakovanje sa manje plastike

Održivost je bila jedna od tema vezanih za dizajn proizvoda za WF-1000XM4, kada je postignuto prvo veće smanjenje količine plastike u pakovanjima serije naših slušalica. Polietilenska torbica i providni držač za umetak za uši i kabl zamenjeni su papirom, što je bila prva upotreba papirnog držača za seriju slušalica. Materijal EVA otporan na ogrebotine i umetak za izolaciju, koji su ranije bili plastični, takođe su zamenjeni papirnim materijalom.

Sony „Original Blended Material“

Naše inovativno pakovanje od mešovitog papira dizajnirano je tako da bude zaista održivo, od proizvodnje od recikliranja. Sa izuzetkom etikete, pakovanje za WF-1000XM4 u potpunosti je napravljeno od „Original Blended Material-a“.

Ilustracija mape izvora materijala
Poreklo i proizvodnja

Proizvedeno od recikliranog papira i održivih šuma

Slika papirnog materijala
Materijali

Razne komponente pakovanja se sve prave od mešovitih materijala, što omogućava lako i pristupačno recikliranje

Keita Sakane

Menadžer elektrotehničkog tima/menadžer projekta

Poslovno odeljenje mobilnih proizvoda,
Poslovna grupa za proizvode za kućnu zabavu i zvuk
Sony Corporation

Portret menadžera elektrotehničkog tima

Kada sam pre nekoliko godine postao zadužen za ovaj model, brinuo me je mrtav prostor u pakovanju i debljina priručnika i želeo sam to da popravim. Istraživanja tržišta u regionu i zemljama pokazala su da ljudi žele da kupuju proizvode koji imaju ekološke smernice za dizajniranje i to nam je bila velika motivacija.

Tim je radio na tome da smanji mrtav prostor u pakovanju, kao i broj reči u priručniku. Upotreba materijala neškodljivih po životnu sredinu košta, ali smo te probleme uspeli da prevaziđemo smanjenjem dimenzija čitavog proizvoda i površine materijala za pakovanje. Mislim da smanjenje dimenzija umanjuje uticaj na životnu sredinu i prilikom pakovanja.
Ponosan sam što smo uspeli da napravimo proizvod kojim su klijenti zadovoljni, ali koji takođe štiti životnu sredinu. Želim da zahvalim svim članovima tima na saradnji tokom pandemije koronavirusa.

Portret menadžera mehaničkog tima
Katsuro Hašimoto

Menadžer mehaničkog tima

Poslovno odeljenje mobilnih proizvoda,
Poslovna grupa za proizvode za kućnu zabavu i zvuk
Sony Corporation

Radio sam na mnogim pakovanjima Sony slušalica, ali mislim da je pakovanje za WF-1000XM4 koje je 100% bez plastike prvo takvo pakovanje koje je Sony koristio, a moguće da je to čak i ekološki standard u industriji.
Do sada se uvek podrazumevalo da se pakovanje pravi od plastike, ali pravilo koje je ovom prilikom primenjeno da pakovanje mora da bude 100% bez plastike znatno otežava dizajniranje.
Tokom diskusija o idejama i rešavanja jednog po jednog problema, konačno smo uspeli da dođemo do rešenja koje uopšte ne koristi plastiku.
Želimo da i ubuduće pravimo ekološka pakovanja.