INTERVJUI SA IZVOĐAČIMA KOMPANIJE SONY

Čijomaru Šikura

Muzički producent za klasične igre kao što su „Fire Pro Wrestling“ i „Clock Tower“; producent za popularnu grupu „Akihabara“; kompozitor animiranih numera.

Budućnost muzičke industrije

Čijomaru važi za višestruko talentovanu ličnost u muzičkom svetu: radi kao producent muzike za video igre, producent za pop grupu, generalni direktor, pa čak i tekstopisac. Razgovaramo sa njim o tome kako će HD zvuk uticati na budućnost muzičke industrije.

Intervju: blueprint / Fotografije: Johei Takeuči

P: Odlično ste upoznati sa svim aspektima audio tehnologije, pa čak i držite stručna predavanja o digitalnom komprimovanju. Šta mislite o HD zvuku kao izvoru?

O: Sećam se da sam čuo HD zvuk kada je tek počeo da se pojavljuje. U to vreme niste lako mogli da čujete razliku na Walkman® plejeru i ja sam pomislio da je možda dobar za slušanje u specijalnim prilikama. Međutim, sada smatram da bi trebalo da ima mnogo širu primenu, naročito za komponovanje. U pitanju je potpuno drugačiji zvuk od onoga što dobijate na CD-u.

P: Zašto je slušanje uz HD zvuk tako fascinantno?

O: Neverovatna stvar je da zaista možete da osetite kako pevač diše; osećaj je kao da ste tamo sa njim u studiju.

P: Trenutno radiš sa osobama koje daju glas i etiketom „Stand Up! Project“. Da li si sada usredsređen na glas?

O: Apsolutno. Naša kompanija pravi CD-ove za devojčice. Koristimo mikrofone u obliku glava i sav zvuk reprodukujemo preko njih; brzo naučite da prepoznate ko razgovara sa vama i iz kog pravca. Bogati HD zvuk zaista pruža izvanredan doživljaj.

P: Koja su očekivanja ljudi od muzike u ovoj novoj HD eri?

O: Ono što slušaoci zaista žele (i ono što će kupiti) je muzika koja budi želju za posedovanjem. Kada muziku čujete pomoću finog plejera za HD zvuk, kvalitet je zaista primetno bolji; jednostavno želite da je imate, da je posedujete.

P: Šta misliš, na koji način HD zvuk može da utiče na tvoje mnoge muzičke aktivnosti?

O: Pa, ako HD zvuk pređe u mejnstrim, javiće se potreba za „majstorima“ (da se tako izrazim) koji mogu da kreiraju autentični novi zvuk. Takođe, kao realan scenario vidim korišćenje HD zvuka za novu interpretaciju klasičnih remek-dela.

Marti Fridman

Od glavnog gitariste hevi metal benda „Megadeath“ do posvećenog JPOP obožavaoca, preslušajte Martijevu priču i stavove o HD zvuk.

Način na koji su to umetnici zaista predvideli

Uživajte u najfinijim nijansama zvuka studijskog kvaliteta uz HD zvuk. Strast prema muzici prožima sve komponente, od signala do zvučnika, a napredne tehnologije poput digitalnog poboljšavanja kvaliteta pomažu vam da kreirate vrhunski doživljaj slušanja.