Istaknuti dizajn

Signature Series
 Serija visokokvalitetnih audio proizvoda koji su napravljeni sa ciljem da pruže vrhunski muzički doživljaj pri korišćenju slušalica

Kako bi došli do najboljeg zvuka za audiofile koji traže pravu stvar u idealnom zvuku, inženjeri i dizajneri su zajedničkim snagama napravili pojačalo, plejer i slušalice koji pružaju vrhunski muzički doživljaj. 

 Nemojte samo da slušate muziku, osećajte je

„Šta to audiofili traže u idealnom zvuku?“ Odgovor kompanije Sony jeste serija proizvoda Signature Series, koji mogu da reprodukuju najfinije detalje zvuka. Sony je tražio reprodukciju koja je tako moćna da bi doživljaj zvuka kod slušalaca bio toliko intiman da bi im se učinilo da mogu da osete temperaturu i atmosferu. Cilj je bila reprodukcija najfinijih detalja svakog zvuka – od trenutka pre nego što muzika počne, preko udaha pevača, do konačnog prelaska zvuka u tišinu. Zvučni prostor koji pruža Signature Series odaje doživljaj koji je toliko opipljiv da slušaoci osećaju kao da su uronjeni u širinu i dubinu stereo zvuka.

Pošto je napravio muzičku kulturu zasnovanu na slušalicama, Sony je imao viziju da reprodukuje najfinije detalje zvuka pomoću komponente minimalne veličine. Potražili smo inspiraciju u dugoj istoriji analognih i digitalnih tehnologija za reprodukciju visokokvalitetnog zvuka kompanije Sony i zaista smo se potrudili da dizajniramo liniju proizvoda koji bi naglasili doživljaj odličnog kvaliteta zvuka. Naš opšti cilj bio je da transformišemo slušanje muzike u osećanje muzike. 

 Osnovni dizajn za vrhunski kvalitet zvuka

Dizajn je u potpunosti inspirisan težnjom ka postizanju najvišeg kvaliteta zvuka uz nimalo buke. Materijale smo birali na osnovu njihovih akustičkih karakteristika. Kućište je oblikovano tako da optimalno prenosi zvuk. Čak je i putanja signala na štampanoj ploči određena zahtevima zvuka. Vraćali smo se osnovama i tražili optimalan oblik, materijale i obradu zvuka, bez obzira na troškove. Takođe smo se usredsredili na elemente koji doprinose odličnom kvalitetu zvuka i usvojili dizajn koji najbolje koristi njihova svojstva, a eliminiše sve što dolazi spolja kako bismo dobili jednostavan, ikonični dizajn koji daje isključivo vrhunski kvalitet zvuka. 

Menjamo uvrežene ideje o dizajnu

Da bismo pružili još bolji kvalitet zvuka nego na ranijim visokokvalitetnim modelima, čitav naš dizajnerski tim morao je da preispita predrasude o „dobrom dizajnu“ i usmeri pažnju na nešto drugo. Inženjeri i dizajneri su od početnih faza razvoja sarađivali kako bi došli do osnovnih struktura, oblika i ideja i postigli visok nivo kvaliteta zvuka. To je iziskivalo veliki trud, ali to je nezamenljiv deo ovog procesa.

Tomoaki Takuma, glavni umetnički direktor

Dizajn inspirisan vetrom

MDR-Z1R

Prilikom rada na proizvodu MDR-Z1R, najviše smo se usredsredili na dizajn kućišta kako bismo reprodukovali zvučni prostor koji je veran originalnom zvuku. Kućište ima znatan uticaj na kvalitet zvuka i može da izazove neželjenu rezonancu ili da izobliči zvuk. Vratili smo se osnovama kako bismo napravili kućište koje bi što više smanjilo rezonancu. Ideju koja nam je bila potrebna dala nam je slika naduvanog jedra. Koncentrisali smo se na dizajniranje kućišta koje bi, poput platna, prirodno prihvatalo zvučni pritisak koji pravi membrana. Ovaj koncept nas je, očekivano, doveo do tečnog, prirodno zakrivljenog dizajna kućišta. Jednostruka blaga zakrivljenost maksimalno smanjuje vibraciju i eliminiše rezonancu.

Dvojna struktura kućišta sa propustljivim akustičkim otpornikom i zaštitom od mrežaste žice kontroliše protok vazduha kroz kućište kako bi omogućila reprodukciju punog opsega prirodnog zvuka. Ova kombinacija ne samo da proizvodi odličan zvuk, već i blokira zvukove iz okoline, baš kao što smo želeli.

slika modela MDR-Z1R
slika modela MDR-Z1R
slika modela MDR-Z1R
slika modela MDR-Z1R
Šare koje se mogu naći u svetu prirode

Još jedna karakteristika proizvoda MDR-Z1R jeste mogućnost reprodukcije izuzetno visoke frekvencije zvuka od 120 kHz. Da bismo to iskoristili na najbolji način, primenili smo novi dizajn mrežice ispred membrane, komponente koja proizvodi zvuk. Tokom procesa dizajniranja, shvatili smo da jednostavan oblik mrežice kojim se naglašava izdržljivost ne bi tako lako mogao da kvalitetno reprodukuje zvuk visoke rezolucije na 20 kHz ili više. Eksperimentisali smo sa nekoliko izgleda i tražili idealnu mrežicu koja bi mogla da verno reprodukuje čak i najsitnije razlike u zvuku. Na kraju smo došli do Fibonačijevog niza, koji se često može naći u prirodi. Mrežica sa ovom šarom lako reprodukuje željena zvučna svojstva na svim frekvencijama. Pravi se od krute smole kako bi bila i tanka i jaka i kako bi se umanjilo prigušivanje zvuka do kojeg dolazi na frekvencijama visoke rezolucije.

Proizvod MDR-Z1R dizajniran je tako da pruža izuzetan kvalitet zvuka, ali nismo zaboravili ni na udobnost. Jastučići za uši su od meke jagnjeće kože kako bi vam bili prijatni, a uši suve. Dodati su 3D tehnikom šivenja u skladu sa ergonomskim dizajnom kako bi vam bili još ugodniji. 

Pružaju ne samo odličan zvučni doživljaj, već i jedinstvenu priču

Dizajn serije Signature Series ne krije nikakve trikove. Iza svakog elementa, suštinski, stoji funkcionalnost. To smo uradili zato što želimo da korisnicima bude dovoljno da samo pogledaju proizvod da bi shvatili koliko je i zašto kvalitet zvuka sjajan. Želimo da korisnici uživaju u ovom neprevaziđenom doživljaju kvaliteta zvuka, kao i u jedinstvenoj priči koja stoji iza proizvoda.

Šogo Jaširo, umetnički direktor

Prenosimo kretanje zvuka oblikom

NW-WM1Z

U želji da Walkman osvežimo novim vrhunskim kvalitetom zvuka, počeli smo na njemu da radimo od nule kako bismo rekonfigurisali štampanu ploču i redizajnirali materijale za kućište uređaja NW-WM1Z. Da bismo postigli još bolji kvalitet zvuka, stavili smo akcenat na protok zvuka koji bi pravio najmanje buke. Da bismo umanjili buku, konfigurisali smo unutrašnjost sa ciljem da signal usmerimo direktno od memorije jedinice do gornjeg priključka za slušalice. Ovakva konfiguracija štampane ploče odslikava se u jedinstvenom položaju dva priključka za slušalice sa obe strane gornjeg dela kućišta. Rezultat je upečatljiv dizajn koji ne samo da odražava direktan protok zvuka, već takođe, zahvaljujući tankom kućištu, omogućava korisniku da lakše drži uređaj i štiti dugmad od udaraca i potresa. 

slika modela NW-WM1Z
slika modela NW-WM1Z
slika modela NW-WM1Z
slika modela NW-WM1Z
Čvrsto kao komad metala

Bili smo naročito izbirljivi po pitanju materijala koje smo koristili za kućište proizvoda NW-WM1Z, tako da smo koristili bakar bez primesa kiseonika kako bismo dobili akustiku najvišeg kvaliteta. Obrađujemo isečene površine kako bismo naglasili čvrstinu pažljivo izabranog metala. Zaoblili smo uglove, što uređaj čini trajnijim i otpornijim na udarce. Kućište proizvoda NW-WM1Z je pozlaćeno da bi se na najbolji način iskoristila prirodna lepota ovog materijala, koji je poznat po proizvodnji visokokvalitetnog zvuka.

Takođe smo razvili novi korisnički interfejs utoliko što smo dodali analogni merač za prikaz jačine zvuka, kao i analizator spektra za prikaz frekvencije zvuka. Čak smo i skalama merača zvuka posvetili puno pažnje kako bi korisnici mogli i vizuelno da uživaju u vrhunskom kvalitetu zvuka.

Vraćamo se prvoj generaciji uređaja Walkman

Vratili smo se revolucionarnom konceptu prenosive muzike kompanije Sony – prvoj generaciji uređaja Walkman – kako bismo uz NW-WM1Z postigli nešto novo i ostvarili vrhunski kvalitet zvuka na prenosivom uređaju koji je prilagođen savremenim načinima slušanja muzike. Kvalitet zvuka je najvažniji i mislim da smo to definitivno postigli sa ovim novim modelom.

Tanaka, dizajner 

Eliminacija izobličenja i vibracije pomoću zida

TA-ZH1ES

Proizvod TA-ZH1ES je statično pojačalo za slušalice specijalno dizajnirano tako da poboljšava performanse naših slušalica. Da bi se u potpunosti eliminisalo izobličenje u električnim kolima, kućište mora dobro da podržava i štiti štampanu ploču. To se postiže zahvaljujući aluminijumskom kućištu debljine do 12 mm, koje je kvalitetno napravljeno u kalupu za istiskivanje kako bi se postigla izuzetna čvrstoća koja daje vrhunski kvalitet zvuka bez izobličenja. Gornja ploča je napravljena od kombinacije aluminijuma i čelika sa sitnim izbočenjima na površini kako bi se kontrolisala nepotrebna rezonanca. Oko nje smo ostavili prazan prostor kako bismo naglasili impresivnu debljinu bočne strane kućišta i omogućili oslobađanje toplote. 

slika modela TA-ZH1ES
slika modela TA-ZH1ES
slika modela TA-ZH1ES
slika modela TA-ZH1ES
U potrazi za dizajnom koji podržava najviši kvalitet kućišta

U svojoj potrazi za najboljim kvalitetom zvuka bez imalo izobličenja došli smo do visokokvalitetnog aluminijumskog kućišta. Umesto da rupe za priključke za slušalice bušimo iz unutrašnjosti, kako se to obično radi, mi smo to uradili sa spoljašnje strane debele aluminijumske ploče, što ostavlja minimalne ureze oko priključaka. Tako smo dobili izgled koji naglašava čvrstoću materijala i poboljšava estetiku ovog kvalitetnog kućišta.

Spoj autentičnog zvuka i praktičnosti

Kako možemo da omogućimo korisnicima da intuitivno rukuju oblikom i rasporedom koji su napravljeni sa isključivim ciljem da pruže odličan kvalitet zvuka? To je bilo ključno za razvoj dizajna serije Signature Series koji objedinjuje osnovne funkcije sa praktičnošću kako bi se dobio proizvod koji korisnicima pruža vrhunski kvalitet zvuka uz pravu udobnost.

Deguči, dizajner

Dobro došli u Signature Series, zvučni doživljaj koji je Sony otkrio u svom nastojanju da prave audiofile oduševi savršenim zvukom.