Full Array LED

Bioskopski kontrast sa preciznom dubokom crnom bojom i svetlim istaknutim delovima.

Sony BRAVIA® televizori sa tehnologijom Full Array LED – na primer, novi 4K HDR Full Array LED TV, XG95 – pomažu da se doživljaj gledanja dodatno unapredi, pružajući vam prelep kontrast sa bogatim tamnim i jarkim svetlim bojama, uz maksimalno pojačavanje istaknutih i slabo osvetljenih delova na televizoru.

Standardno Edge LED pozadinsko osvetljenje

Postoje problemi sa dubokom crnom bojom i svetlim istaknutim delovima.

Jedan red LED-ova mora da pokuša da izbalansira svetlost na celoj slici. Tamni delovi nisu tako tamni, svetli delovi nisu tako svetli – verovatnija je pojava zamućenosti.

Standardno Edge LED pozadinsko osvetljenje

*Simulirane slike.

Full Array LED pozadinsko osvetljenje

*Simulirane slike.

Full Array LED pozadinsko osvetljenje

Svetliji istaknuti delovi i dublja crna boja.

Intenzitet LED-ova može da se podesi u zavisnosti od scene. Osvetlite tamo gde je potrebno svetlo, a zatamnite tamo gde je potrebna tama.

*Simulirana slika.

Zašto Full Array LED?

Prave prednosti tehnologije Full Array LED sa lokalnim zatamnjivanjem jesu to što dobijate realističnije osvetljene isturene delove, preciznije detalje u senkama i dublju, mastiljaviju crnu boju. Dobar primer ovoga bilo bi kad gledate mesec na noćnom nebu. Na televizoru s osvetljenjem s ivica ili direktnim osvetljenjem, žrtvovali biste svetlinu meseca za crnje noćno nebo (ili obrnuto), a crna bi verovatno odlutala u plave ili sive tonove. Na Full Array LED televizoru sa lokalnim zatamnjivanjem (kao što je XG95) dobijate prelepu, prirodnu sliku, sa jasnim, svetlim mesecom i tamnim, autentičnim noćnim nebom. 

Full Array LED i lok. tamnjenje i
ivično i direktno svetlo

Mnogi LED televizori „osvetljeni su s ivica“, što znači da izvor svetlosti dolazi sa trake LED-ova u dnu ili s obe strane ekrana. Iako je to zgodno za pravljenje tankih, pristupačnih televizora, nije toliko dobro za prikaz scena s veoma svetlim i vrlo tamnim oblastima istovremeno. Svetle oblasti nisu toliko svetle kao što bi mogle da budu, a crne oblasti mogu da izgledaju sivlje ili plavičasto.

Direktno osvetljeni televizori takođe mogu da imaju ovaj problem. Umesto trake LED-ova koji se nalaze na ivici, postavljeni su direktno iza ekrana kako bi slali svetlost pravo kroz njega. Iako to može da pruži veću svetlinu, može i da izazove ometajuće „oreole“ svetlosti oko svetlih objekata na tamnoj pozadini, manje precizne boje u tim tamnim oblastima, a i to znači da je televizor deblji.

osvetljenje s ivica
STANDARDNO LED OSVETLJENJE S IVICA
full array led
FULL ARRAY LED

*Simulirane slike.

Full Array LED TV sa lokalnim zatamnjivanjem, s druge strane, ima veliki broj LED-ova koji mogu precizno da se kontrolišu (pomoću jedinstvene tehnologije kompanije Sony koja se naziva X-tended Dynamic Range Pro). To znači da određeni delovi ekrana mogu da budu neverovatno svetli, dok ostale oblasti ostaju sasvim crne, sve zahvaljujući naprednoj tehnologiji pozadinskog osvetljenja, koja vam pruža mnogo privlačniji i prirodniji doživljaj gledanja od tradicionalnih televizora s osvetljenjem sa strane ili pozadinskim osvetljenjem. 

Reprodukuje pun opseg svetlosti i tame
8k x-tended
x-tended

Preciznim balansiranjem intenziteta svetlosti na ekranu, zatamnjivanjem i isticanjem nekih oblasti, X-tended Dynamic Range™ PRO otkriva opseg osvetljenosti nekoliko puta veći nego kod televizora sa standardnim LED pozadinskim osvetljenjem obezbeđujući tako da tamne scene budu tamnije, a svetle svetlije.